Moaştele sfântului Nicolae, expuse la catedrala greco-catolică din Oradea

Data publicării:
pupa moaste din fata

O singură dată pe an, în dimineaţa de 5 decembrie, preoţii scot din altarul catedralei greco-catolice din Oradea o casetă cu o parte din moaştele Sfântului Nicolae. A fost adusă de la Vatican şi este expusă în biserică din 2005.

"Vorbim despre o bucăţică de os din degetul arătător de la mâna dreaptă a sfântului ierah Nicolae, avem certificatul Vaticanului prin care sunt atestate ca fiind moaşte sigure", susţine Ovidiu Duma, preot la catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.

"Cu siguranţă sunt autentice; ele sunt sigilate însoţite de o scrisoare care confirmă autenticitatea lor", completează PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Credincioşii vin în fiecare an să se închine şi să se roage în faţa moaştelor.

"Datorită sfinţeniei sale, venim fiecare de la mic la mare să sărbătorim pe episcopul Mirelor, Nicolae."

"Prin moaştele sfântului Nicolae sau prin mijlocirea Sfântului Nicolae primim harul de la Dumnezeu."

"Îi cer sănătate şi înţelegere în familie şi bucurii să fie."

Legenda spune că sfântul Nicolae le-a ajutat pe fetele unui nobil sărăcit să se căsătorească. Pentru asta se strecura noaptea şi le lăsa câte o pungă cu bani.

"Dincolo de această legendă, biserica l-a considerat sfânt prin mărturia făcută în timpul vieţii, prin ajutorul dat soldaţilor bolnavi sau celor săraci", spune episcopul greco-catolic de Oradea.

Înainte de a fi sanctificat, Nicolae a fost un episcop ce a trăit intre anii 290 şi 345 în provincia Licia, din actuala Turcie. Osemintele sfântului au ajuns în Europa în perioada cruciadelor. În România, cultul popular al Sfântului Nicolae datează din secolul al XI-lea.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri