Munţii Apuseni, groapă de gunoi. Localnicii îşi aruncă deşeurile în peşteri

Data actualizării: Data publicării:
munti gunoi

În loc să atragă turiştii, unele peşteri din Munţii Apuseni sunt transformate în veritabile gropi de gunoi. De vină sunt şi localnicii, care preferă să scape de deşeuri aruncându-le în natură. Comisarii Gărzii de Mediu au început în această vară verificări ample în munţi şi ameninţă cu amenzi drastice.

Valea Cuţii din masivul Piatra Craiului este o zonă situată într-un peisaj tipic pentru zona munţilor Apuseni. Regiunea este împânzită cu obiective turistice şi puncte de belvedere. Există formaţiuni geologice spectaculoase care atrag anual mii de turişti. Frumuseţea locului este însă pătată de un obicei prost al unor localnici. Aceştia se folosesc de relieful accidentat pentru a îngropa sau arunca gunoiul din gospodărie.

"Chiar la intrarea în Peştera Spartă, unde sunt o grămadă de gunoaie menajere aruncate, situaţia este tot aşa înăuntru", spune Vasile Coancă, ghid turistic.

Acesta este doar un exemplu. La câteva sute de metri, pe acelaşi traseu turistic, o peşteră spectaculoasă a fost transformată într-o adevărată groapă de gunoi.

"Exact aceleaşi tipuri de deşeuri pe care le găsim în Peştera Spartă, deşeuri menajere care, după ce s-a făcut sesizarea, în loc să fie scoase au fost îngropate. Peştera este activă, deci apa care circulă în galeria activă face legătura cu diferitele fântâni ale localnicilor, deci poate polua."

"Peştera Albului este o peşteră deosebită prin faptul că la intrare are o arcadă perforată, dar în loc să devină o atracţie turistică, ea a fost transformată în groapă de gunoi. Aici pot fi găsite resturi menajere precum şi deşeuri reciclabile", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Deşi cei care aruncă gunoaiele în peşteri sunt localnici, toată lumea este de acord că această practică aduce deservicii tuturor.

"Nu mi se pare normal, pentru că e zonă foarte frumoasă aici. Autorităţile probabil nu pot controla această situaţie, pentru că se aruncă mizeriile noaptea."

"Sunt persoane care vizitează locul şi ar trebui să lase curat în urma lor."

Chiar dacă localităţile din zonă au un serviciu de salubrizare care ridică gunoiul de două ori pe lună, autorităţile spun că sunt obligate să ecologizeze peşterile periodic.

"Mai mult deşeuri menajere şi tot felul de mai mult PET-uri, sunt mai voluminoase, nu înţelegem nici noi din ce cauză găsesc ca şi formă de depozitare anumite guri de peşteri sau sifoane", spune Emil Perţe, responsabil cu mediul în cadrul Primăriei Roşia.

Iar adunarea gunoiului găsit în peşteri cade în sarcina comunelor din zonă, care riscă să fie amendate.

"În cazul în care Garda de Mediu depistează zone în care sunt abandonate deşeuri, vor trasa măsuri unităţilor administrativ-teritoariale pe raza cărora aceste zone se află. Sancţiunea este între 25.000 şi 50.000 de lei", a precizat Florentin Muscă, comisar-şef al Gărzii de Mediu Bihor.

Luna trecută, comisarii Gărzii de Mediu au sancţionat cu 60 de mii de lei Primăria Budureasa din Bihor pentru o situaţie similară. În zona Padiş au fost aruncate deşeuri în dolinele aflate în arie protejată, apoi astupate cu pământ.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri