Nămol transformat în îngrăşământ

Data publicării:
namol 030913

În staţia de epurare a Oradei intră anual peste 24 de milioane de metri cubi de apă reziduală din canalizare, ce conţin resturi biologice şi materiale poluante. Cu o investiţie de 20 de mii de euro din fonduri europene, apa murdară este curăţată, iar resturile sunt transformate în nămol bilogic.

"Se scot grăsimile, se scot metalele grele, se scoate tot ce e nociv pentru agricultură şi rezultă un fertilizator ecologic, ce poate fi folosit în agricultură", explică Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea.

"Avem o formă de precontract pentru a putea utiliza nămol în agricultură, avem buletine de analiză care certifică calitatea", dă asigurări Gheorghe Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea.

În fiecare zi din canalele oraşului se adună 15 tone de nămol biologic fertil pentru terenurile agricole. Compania de Apă îl oferă gratuit, iar agricultorii spun că un astfel de produs va ajuta la creşterea recoltelor.

"Ştie toată lumea că tot Bihorul 70% este podzol de pădure, sol acid ce trebuie ajutat cu fertilizare susţinută ca să obţii producţie", spune Dorin Hodişan, agricultor.

În prezent, nămolul biologic devenit fertilizator este dezhidratat în proporţie de 15%. Compania de Apă vrea să continue investiţia, pentru ca de la anul nămolul uscat să reprezinte 35% din cantitatea colectată.
În unele ţări ale Uniunii Europene, nămolul rezultat în urma filtrării apei este folosit şi în industria cimentului ori ca și combustibil pentru termocentrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri