O secţie de sterilizare unică în ţară funcţionează din 2008 la Spitalul Judeţean din Zalău

Data publicării:
sectie sterilizare

Conceptul staţiei de sterilizare unice în ţară a fost adus de englezi în 1998 şi a fost nevoie de un deceniu pentru identificarea spaţiului şi dotarea secţiei cu aparatura necesară. Au trecut alte câteva luni până când personalul s-a obişnuit cu noul mod de prelucrare a instrumentelor medicale ce trebuie sterilizate.

"Este un sistem de două cutii. Aceste cutii sunt goale şi aşteaptă să meargă pe secţie după ce se ridică cea plină, fiecare secţie are denumirea pe cutie", explică Ramona Marincaş, director de îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Instrumentele folosite ajung în prima cameră, unde ele sunt sortate şi puse în maşinile speciale de spălat. Aşa instrumentele murdare nu se vor încrucişa niciodată cu cele curate. În cea de a doua cameră fiecare instrument este verificat cu atenţie.

O angajată bifează tot ce a pus în trusa respectivă, pe care lipeşte o etichetă cu secţia de pe care provine şi un cod unic de identificare.

"După acest cod care se înregistrează în fiecare cameră din sterilizare, ştim exact pe unde a trecut trusa şi unde se găseşte", spune directorul de îngrijiri..

La final, trusele sunt introduse în autoclavele cu aburi sub presiune. Este sterilizarea finală care distruge orice bacterie.

"Noi avem garanţia că nu se pot produce incidente ca urmare a activităţii de sterilizare, nu pot apărea infecţii", susţine Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

De cinci ani, Spitalul Judeţean din Zalău organizează conferinţe pe tema secţiilor de sterilizare, ca să prezinte utilitatea acestora într-o unitate medicală.

reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri