Sari la conținut

ORADEA. Investiții de milioane de euro, cu probleme

Lucrări cu probleme în cazul a două proiecte realizate cu milioane de euro în Oradea. Pavajul pus pe Dealul Ciuperca, complet reabilitat pe parcursul a trei ani, a început să se strice la doar opt luni de la inaugurare. La rândul lui, aquapark-ul de 22 de milioane de euro așteaptă de luni bune să fie deschis. Specialiștii au constatat nereguli la tobogane și au amânat inaugurarea pentru luna septembrie. Adică după sezonul estival.

De trei ani a fost nevoie ca aproape 40 de mii de metri pătrați de pe Dealul Ciuperca din Oradea să fie complet refăcuți și transformați în spații de recreere.

Administrația locală a investit un milion de euro din bugetul propriu, în timp ce aproape 700 de mii de euro au venit printr-un proiect transfrontalier. În decembrie 2015 lucrările au fost finalizate, dar nu a trecut mult până au apărut neregulile.

"La 8 luni de la inaugurare au apărut și primele probleme. Dalele din pavaj au început să se miște, câteva zone au fost inundate, iar printre crăpături au început să iasă buruienile", relatează Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Pentru că lucrarea are o garanție de cinci ani, constructorul a fost somat să remedieze situația. A făcut-o imediat, dar astfel de probleme pot apărea oricând, din cauza structurii solului.

"Soluția tehnică găsită atunci a fost aceea de a lucra pe un pat de nisip, de a monta aceste dale și nu găsirea unei soluții tehnice rigide cum ar fi betonul, deoarece dacă în timp apar fisuri acestea pot fi mai ușor de remediat în această situație", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Oradea.

Şi nu a fost singura problemă. "Aceasta ar fi trebuit să fie un loc de refugiu împotriva căldurii pentru cei care urcă Dealul Ciuperca. Scheletul de metal urmează să fie acoperit de o viță de vie. Cum planta este abia la început, e greu de estimat când le va oferi umbră celor care poposesc pe aceste bănci", a observat Claudiu Mihuț.

Probleme sunt și la aquapark-ul ridicat cu 22 de milioane de euro pe locul Ștrandului Municipal. Ridicat începând din 2015, complexul întins pe șapte hectare trebuia deschis în iulie, dar termenul a fost împins pânã în august, fãrã a fi însã respectat.

"Au fost, într-adevăr, unele probleme, am remediat o parte dintre ele și mai avem de rezolvat unele deficiențe la câteva tobogane. O dată exactă nu aș putea să vă spun, undeva la începutul lunii septembrie", spune Călin Ardelean, administratorul aquapark-ului din Oradea.

Complexul Nymphaea are 14 bazine și 12 tobogane, terenuri de sport și o parcare cu 230 de locuri.

Reporter: Claudiu Mihuț

Operator: Constantin Gheorghiță

Pe aceeași temă