Sari la conținut
News Alert

Oradea, orașul celor trei sinagogi

Oradea poate fi considerat, pe drept cuvânt, un oraș al sinagogilor. În așezarea de pe Crișul Repede a fost ridicată, acum aproape un secol și jumătate, cea mai mare sinagogă neologă din sud-estul Europei. O clădire impresionantă, care a fost renovată anii trecuți cu peste un milion de euro și transformată într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Alte două lăcașuri de cult evreiești se află în zona centrală a orașului. Unul dintre ele va găzdui de anul viitor un muzeu al evreilor.

Lucrările la Sinagoga Neologă Zion au început pe 9 aprilie 1877, la șapte ani de la împărțirea evreilor orădeni în două comunități: cea ortodoxă și comunitatea neologă.

Așezat pe malul Crișului Repede, lăcașul a fost ridicat timp de un an și jumătate după planurile inginerului-șef de atunci al Oradei, David Busch. Cu un aspect renascentist, clădirea are o cupolă centrală de mari dimensiuni, iar fațada principală este inspirată din arta maură.

„Modelul din spatele acestei sinagogi este Domul de pe stâncă din Israel, cu acea cupolă splendidă. Cea mai frumoasă parte este cupola din interior, are un albastru celest, pare că plutește, fiind străbătută în fiecare clipă de razele soarelui, pentru că are 16 ferestre”, descrie Ramona Novicov, critic de artă.

Intrarea în sinagogă se face din partea vestică: bărbații au la dispoziție trei uși, iar femeile, două.

Sinagoga a fost redeschisă în 2015 după lucrări de restaurare care au costat 1,25 de milioane de euro. Lăcașul are acum 1.000 de locuri și a devenit un punct de atracție pe harta turistică a orașului.

„Este grandioasă, are o cupolă foarte frumoasă. Multe dintre sinagogile pe care le-am văzut în România sunt într-o stare foarte proastă, se dărâmă și nu sunt deschise publicului”, spune un turist din Seattle, SUA.

„Am văzut poze cu interiorul sinagogii, am văzut cât de frumos a fost restaurată și cum este păstrat acel spirit, cum prin cupolă se vede lumină, ceea ce însemană spiritul naturii”, completează altul.

La nici un kilometru distanță se află Sinagoga Ortodoxă Hevra Sas. Și aceasta a fost restaurată de curând și deschisă publicului în urmă cu câteva săptămâni. Edificiul a fost ridicat în 1890 în stilul eclectic și are 600 de locuri pentru bărbați și 450 de locuri pentru femei, la etaj.

Fațada principală prezintă o bogăție de decorațiuni.

„Exteriorul are elemente din stilul neogotic, cu rozete cu geamuri foarte largi, tablele legii, elemente din arhitectura clasică greacă”, susţine criticul de artă.

Tot în zona centrală a Oradei, pe Strada Primăriei, se află Sinagoga Ortodoxă Aacvas Rein. Afectată de trecerea timpului, clădirea va fi modernizată printr-un proiect al administrației locale.

„Lăcașul va fi supus unui amplu proces de reabilitare, va fi îngrădit și inclus în circuitul turistic. Până în luna octombrie a anului viitor sinagoga va fi transformată în Muzeul Evreilor din Oradea”, a transmis Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

440 de mii de lei au fost investiți în acest scop. Membrii comunității evreiești vor strânge obiecte de mobilier sau decorative, dar și documente importante care le-au aparținut strămoșilor pentru a le expune în cadrul muzeului.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă