Sari la conținut

Picnic de 4 iulie în Oradea. Americanii din oraş au petrecut Ziua Independenței într-un parc

Ziua de 4 Iulie a fost așteptată cu nerăbdare de americanii care locuiesc în Oradea. Ei recunosc că e și cea mai bună ocazie, după Crăciun, de a se întâlni și a petrece câteva ore împreună.

"Sărbătorim libertatea, libertatea pe care o avem în America și libertatea pe care o aveți în România. De obicei întâlnim americani prin alți americani. Se întâlnesc pe stradă sau în mall și aud un accent american și apoi vorbesc și zic "Vorbești engleză? De unde ești? Poate ne vedem la o cafea"", povesteltre Joy Hardin, organizator al acţiunii.

Dorul de casă l-au astâmpărat cu preparate tradiționale americane. Unele, ce-i drept, adaptate.

"E minunat! Chiar ne simțim bine pentru că întâlnim oameni noi și mâncăm împreună atât preparate americane, cu ocazia sărbătorii, cât și preparate tradiționale românești."

"Am adus ceafă pe care am gătit-o acasă, pe grill, hamburgeri făcuți după o rețetă americană secretă, pe care nu pot să o dezvălui. Avem niște hotdog din curcan, crenvurști din curcan", spune Patrick Hardin, organizator al acţiunii.

Ca să intre mai bine în atmosfera de sărbătoare, petrecăreții au ales să poarte ghirlande în culorile steagului Americii sau câte un articol vestimentar cu mesaj. După masa copioasă au urmat jocurile și cântecele.

Organizat de cațiva ani încoace, picnicul american a devenit un obicei pentru cei 100 de cetăţeni ai Statelor Unite care locuiesc în Oradea.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş