Sari la conținut

Plimbare cu tramvaiul vienez, cu ocazia „Toamnei orădene”

O plimbare prin Oradea, cu un tramvai de epocă vienez. A fost propunerea pe care societatea locală de transport le-a făcut-o turiştilor şi localnicilor în weekend, cu ocazia Toamnei orădene. Zeci de persoane au admirat clădirile din centrul vechi al orașului de la bordul garniturii construite acum 100 de ani, dar restaurată în detaliu de specialiştii bihoreni.

La fel ca odinioară, sunetul clopoțelului i-a anunţat pe călători că tramvaiul de epocă e gata de plecare. Garnitura a pornit din centrul Oradei şi i-a purtat pe doritori prin tot oraşul.

„Se conduce foarte ușor atâta tot că merge cam mecanic, nu e automat. 15-20 de kilometri pe oră, nici nu îl forțăm prea rău că mai avem nevoie de el”, spune Petre Faur, vatmanul tramvaiului de epocă.

Viteza redusă de deplasare le-a oferit călătorilor prilejul de a admira clădirile din centrul vechi. La urcarea în tramvai, fiecare a primit o broșură cu atracțiile turistice ale Oradei, iar pe pereții vagoanelor au fost așezate fotografii vechi ale orașului.

„- O experiență plăcută, trecerea în timp, parcă sunt pe vremea bunicilor.
- Ați admirat și fotografiile?
- Da, Oradea veche”, spune o călătoare.

„Mi se pare că este o călătorie foarte minunată, în care poți descoperi orașul.”

„Foarte frumos, mi-a adus aminte de cum era demult, nostalgic.”

8 lei au plătit adulții pentru o călătorie, în timp ce prețul a fost la jumătate pentru copii. Aceștia din urmă au fost cei mai numeroşi clienți ai tramvaiului de epocă, despre care au remarcat „că este făcut din lemn” sau „că merge foarte repede.”

La final garnitura a oprit preț de câteva minute în Piața Unirii, prilej pentru călători de a-și face câteva fotografii cu tramvaiul vienez.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă