Sari la conținut
News Alert

Pompierii caută voluntari. Cei admiși vor acorda primul ajutor şi participă la stingerea incendiilor

Proiectul "Salvator din pasiune" se desfășoară între 10 mai și 29 iulie, iar cei interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, să fie apți din punct de vedere fizic și medical și să nu fi fost condamnați penal.

Cei admiși vor efectua două stagii de pregătire, unul teoretic și unul practic. La final, în funcție de nivelul de pregătire dobândit, voluntarii vor putea participa la misiuni de stingere a incendiilor, la acţiuni umanitare ori vor acorda primul ajutor.

"În acest domeniu în care fiecare secundă contează, implicarea, răspunsul, acțiunea oportună și adecvată a fiecărui cetățean, pot contribui într-o foarte mare măsură și uneori decisiv la salvarea semenilor", spune căpitanul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Până acum, pe adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana au fost trimise mai multe cereri.

"Am fost o perioadă bună de timp și voluntar UPU-SMURD și acum am ales să mă implic mai bine față de cetățeni", spune Anamaria Făcăleț, voluntar.

În prezent, servicii de voluntari acţionează în mediul rural şi intervin până la sosirea pompierilor militari. Unul dintre salvatorii care fac parte din aceste servicii este Gabor Petru, din Oșorhei. În ultimii trei ani a participat la numeroase misiuni de stingere a incendiilor.

"Am avut chiar foarte multe, în special la pajiște pe sezon de vară; am avut la o firmă în Oșorhei un incendiu foarte mare, am avut la anexe în Alparea."

În comună există 20 de voluntari. Ca să le ușureze munca, Primăria Oșorhei a achiziționat cu bani europeni o mașină de intervenţie la incendii.

"A costat 22.000 de euro, din care 2% a fost contribuţia Primăriei Oşorhei. Este benefică La incendii şi mai ales am folosit-o cel mai mult la incendiile de câmp. Este o mașină foarte utilă cu motopompă, 4x4, 700 de cai", a detaliat Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru fiecare județ sunt disponibile 40 de posturi de voluntari.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa