Proiecte de mediu | Staţii de reîncărcare a maşinilor electrice şi "Rabla" pentru electrocasnice

Data actualizării: Data publicării:
proiecte mediu

Bani pentru staţii de reîncarcare a maşinilor electrice, sume importante pentru cei care vor să-şi schimbe electrocasnicele vechi, dar şi piste de biciclete pentru străinii care vor să vină în România prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării. Sunt principalele proiecte de mediu prezentate marţi, la Oradea, de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a vorbit despre lansarea ghidului de finanţare pentru construirea de staţii de reîncărcare a maşinilor electrice. Finanţarea ar urma să poată fi accesată de autorităţile locale până la sfârşitul acestei luni.

"Până în 2020, 100.000 de maşini electrice să fie achiziţionate în România. Finanţarea lor se face din fondul de mediu şi aţi văzut că avem un eco bonus de 10.000 de euro pentru maşina nepoluantă, 100% electrică", a precizat ministrul Mediului.

Tot pentru reducerea poluării, Graţiela Gavrilescu a anunţat că programul Rabla va fi extins până la finalul anului, iar pentru proiectul "Rabla pentru electrocasnice", în perioada următoare va fi lansat ghidul de finanţare. Până pe 15 august reprezentanţii ministerului vor purta discuţii cu producătorii pentru a stabili ecobonusul pentru fiecare tip de electrocasnice.

"Avem o sumă de 20.000.000 de lei pe care îi vom putea accesa noi, persoanele fizice, dar poate fiecare instituţie a statului. Ne dorim ca din subsolurile instituţiilor de stat să dispară aparatura foarte, foarte veche, fie că sunt electrocasnice sau calculatoare", a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Pentru diminuarea gazelor şi emisiilor cu efect de seră Guvernul vrea să cumpere în următorii ani autobuze şi tramvaie electrice, dar şi să acorde finanţări pentru construcţia de noi piste pentru biciclete.

"Ministerul Mediului oferă Primăriei Bucureşti 10.000.000 de euro pentru continuarea construirii pistelor de biciclete", a anunţat ministrul Gavrilescu.

Anul viitor va fi lansat un proiect pilot EuroVelo pentru construirea de piste de biciclete în judeţele aflate la graniţa cu Ungaria.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri