Sari la conținut

Propunere: medicină în limba maghiară la Oradea

Levente Paranici a absolvit în acest an Facultatea de Medicină din Oradea. Din cei 89 de absolvenţi, 15 erau maghiari. Unii dintre ei nu cunoşteau bine limba română, spune Levente, care consideră că înfiinţarea unei secţii cu predare în limba maghiară ar fi oportună.

"Cu sigurață vor înțelege mai bine și vor veni la facultate cu mai multă plăcere, vor învăța mult mai bine și vor putea comunica cu pacienții noștri, care sunt foarte mulți maghiari", spune Levente.

Şi studenţii români văd cu ochi buni posibila înfiinţare la facultatea de medicină din Oradea a unei secţii în limba maghiară.

"Consider că ar fi o idee chiar bună pentru că ar încuraja alți studenți să vină la Oradea."

"Nu am nimic împotrivă, atât timp cât fondurile vor fi utilizate cum trebuie și cei de la secția maghiară vor fi apți să vorbească și în românește."

Iniţiativa este o premieră pentru Universitatea din Oradea, care nu are nicio altă specializare în limba maghiară. Decanul facultăţii de medicină spune are mai multe solicitări în acest sens din Ungaria, iar proiectul vine şi în ajutorul studenţilor de origine maghiară din România.

"Ideea a pornit din dorința de a rezolva o problemă a etnicilor maghiari din zonă și avem cerere din Ungaria, studenți care doresc să vină să studieze la noi. Ei vin și la limba engleză, sunt unii care vin la limba română", spune Florian Bodog, decanul Facultății de Medicină şi Farmacie din Oradea.

Florian Bodog susţine că la noua secţie ar putea preda atât profesorii proprii, vorbitori de maghiară, cât şi medici din Szeged şi Debreţin. O variantă ar fi și înființarea unei grupe cu predare în maghiară pentru 15 studenți.

"Deocamdată suntem în studiu", susţine decanul Bodog. "Costurile se ridică undeva la 15 000 de euro cam acolo se ridică taxa pe care o plătim la ARACIS pentru vizita de acreditare."

În acest an, facultatea de Medicină din Oradea a avut cea mai mare concurenţă. Trei candidaţi s-au luptat pentru unul dintre 485 de locuri scoase la concurs în anul întâi.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş