Sari la conținut

S-au reluat zborurile pe aeroportul din Oradea. Aseară a aterizat primul avion, după o întrerupere de 9 luni

Avionul care a aterizat aseară pe aeroportul orădean a adus de la Bucureşti 40 de pasageri. Aeronava a aterizat fără probleme pe noua pistă a aerogării.

"Pista de la aeroportul vechi era foarte uzată, indicele de rezistenţă al pistei era 14 spre 15, pe când indicele de rezistenţă al întregii infrastructuri, în momentul de faţă, este de 55", a explicat Gheorghe Pasc, directorul Aeroportului Oradea.

Harold Braun, directorul tehnic al firmei constructoare, consideră că "această pistă are ceva deosebit, fiindcă s-a lucrat într-o tehnică pe care noi am adus-o din Austria, cu un finisor mare de betoane. Datorită acestui fapt este de o calitate foarte bună, într-o manieră care în România nu s-a aplicat".

Chiar dacă pe aeroportul din Oradea sunt operate numai curse interne, pasagerii spun că aşteptau cu nerăbdare reluarea zborurilor. În următoarea perioadă, autorităţile şi-au propus să atragă şi operatori pentru destinaţii internaţionale.

"Trebuia mai demult deschis pentru că suntem un municipiu aproape de frontieră şi s-ar spori turismul."

"O aşteptam de mult, aşteptăm şi cele internaţionale acum."

Noua pistă măsoară 2.100 de metri lungime şi este cu 400 de metri mai mare decât cea veche. În plus, s-au construit două căi de rulare şi o platformă de îmbarcare-debarcare. Modernizarea Aeroportului a costat 130 de milioane de lei, bani de la Consiliul Judeţean Bihor şi din fonduri europene.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă