SATU MARE. Laboratoare neacreditate de 11 ani la spitalele din judeţ

Data publicării:
laboratoare SM

Spitale de stat cu laboratoare neacreditate de 11 ani. Se întâmplă în Satu Mare, unde niciunul dintre cele trei laboratoare nu îndeplinește criteriile de acreditare. Situația este pe cale să fie remediată la Spitalul Județean din Satu Mare unde sunt montate 35 de aparate de ultimă generație, în valoare de peste 1 milion de euro. Procesul este însă de durată, așa că primele analize de laborator decontate prin CAS se vor face abia în 2018.

 

Vechimea aparaturii a fost principalul motiv pentru care în 2006, odată cu modificările legislative, toate cele trei laboratoare care aparțin spitalelor publice din județul Satu Mare și-au pierdut acreditările RENAR.

„RENAR este o autoritate națională de acreditare a laboratoarelor din România. Atât timp cât ei nu au făcut demersurile nici măcar pe linia de achiziție a aparaturilor… au trecut, totuși, 10 ani de atunci”, spune Georgeta Pop, directorul CAS Satu Mare.

Pentru că nu îndeplineau această condiție obligatorie pentru a avea contract Casa de Asigurări de Sănătate, 150 de analize de laborator sunt și astăzi nedecontate în spitalele de stat din Satu Mare. În schimb, plătesc pacienții.

„Decât să rămâi bolnav sau să mori, ce pot să fac?! Plătesc, n-am încotro.”

„Toată lumea plătește la stat. Din pensie plătești, din salariu plătești…și plătești și la spital.”

La Spitalul Județean din Satu Mare situația este însă în curs de rezolvare. Chiar în aceste zile 35 de aparate de ultimă generație sunt instalate în cele patru unități aflate în subordine.

„Sunt pentru biochimie, pentru hematologie, pentru bacteriologie. Sunt peste 35 de aparate, preluate în comodat, de ultimă generație”, a explicat dr. Marius Roatiș, directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare.

Printre ele se numără aparate unice în țară și chiar un analizor de marker tumoral a cărui valoare ajunge la 150 de mii de euro.

„Noi ne bucurăm foarte mult că domnul manager interimar, domnul Coste, a făcut o analiză amplă a situației spitalului, a început cu un proces amplu de dotare a laboratoarelor spitalului județean Satu Mare”, susţine Szabolcs Nagy, managerul județului Satu Mare.

Valoarea totală a aparaturii depășește un milion de euro, iar Spitalul Județean din Satu Mare o va folosit timp de patru ani printr-un contract de comodat. După ce instrumentele vor fi instalate și personalul medical va fi instruit, unitatea va începe demersurile pentru acreditarea viitoarelor 4 laboratoare de analize.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri