SATU MARE. Monument în memoria motocicliștilor morţi în accidente

Data publicării:
monument motociclisti SM

Aproape o sută de motociclişti şi mopedişti au murit şi peste 1.700 au fost răniţi anul trecut în urma unor accidente pe şoselele din România. Iar multe dintre accidente ar fi putut fi evitate, dacă toţi participanţii la trafic ar fi respectat regulile de circulaţie şi pe cei de lângă ei. Acesta este motivul pentru care aproape şapte sute de motociclişti au mărşăluit prin Satu Mare și au inaugurat, în premieră pentru România, un monument dedicat colegilor lor decedați.

Așa au ales peste 300 de motocicliști veniţi din mai multe județe ale țării, dar şi din Ungaria, să comemoreze memoria colegilor lor decedați.

„A venit cu ideea Beres Zoltan, președintele asociației, ca să încercăm să construim un monument în memoria motociliștilor decedați, nu neapărat în accident de motocicletă. Orice persoană care a avut vreo legătură cu motocicletele - totuși să fie un loc unde putem să mergem să depunem o coroană, să ne amintim de aceste persoane”, spune Alexandru Wolf, vicepreședinte Eagle Bikers Satu Mare.

Realizat pe durata a patru ani, în mare parte din fondurile asociației Eagle Bikers Satu Mare, monumentul se întinde pe 70 de metri pătraţi și a fost ridicat în Viile Satu Mare, o comună situată lângă Satu Mare.

„Pe lângă faptul că în acest fel încercăm să cinstim memoria prietenilor care nu mai sunt printre noi și, în acelasi timp, poate că reușim să aducem în atenție, din nou, existența noastră în trafic”, explică Ioan Krucz, motociclist din Baia Mare.

„Aveam nevoie de așa ceva dat fiind că motociclismul este cum este și riscurile sunt mai mari…din păcate, sunt și pierderi de vieți”, spune Attila Bölöni, motociclist din Reghin.

Statistica sumbră din 2015 indică faptul că aproape o sută de motocicliști și mopediști au decedat și peste 1700 au fost răniți în urma accidentelor de circulație. Cei mai mulți dintre ei, trecuți de 30 de ani.

„Nu este doar vina motocicliștilor, cum se spune, este din păcate și vina celorlalți participanți la trafic. Șoferii nu prea observă motocicliștii, nu prea observă, nu prea se uită în oglinzile retrovizoare. Este un procent de motocicliști care greșesc, într-adevăr. Din teribilism, din lipsă de experiență”, susţine Attila Bölöni.

Monumentul dedicat motocicliștilor decedați reprezintă, potrivit organizatorilor, o premieră atât pentru țara noastră, cât și pentru estul Europei.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri