Sari la conținut

SATU MARE | Vacanță eco în case din flacoane, în tabăra din Tarna Mare

"Mobilierul a fost construit într-o fabrică de carton presat din Ungaria şi constă din patru scaune, o sofă, o lampă, rafturi, mobilă și un ceas."

Deși pare greu de crezut, un fotoliu din carton e cât se poate de confortabil. La fel și o noapte petrecută într-una dintre cele cinci căsuțe din pet-uri din tabăra din Tarna Mare.

"E foarte bine să simți că trăiești așa mai sănătos. Nu tot timpul suntem bazați pe curent și e chiar interesant că m-am obișnuit cu viața de acasă, patul meu."

De altfel, casa din flacoane a fost piatra de temelie a taberei ecologice. Acum exact trei ani "tinerii din Tarna Mare și nu numai, în spirit de echipă au colectat un număr de 4000 de flacoane, un număr necesar pentru realizare unei căsuțe de dimensiune 4/4, cu o capacitate de cazare de 6 persoane au umplut aceste flacoane cu nisip, flaconul umplut cu nisip reprezentând cărămida", după cum a explicat Elisabeta Bekesy, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare.

Ulterior, a fost amenajate un foișor, un lac artificial și chiar pistă de biciclete. Între timp a crescut numărul locurilor de cazare: astăzi, tinerii pot să doarmă și în clădirea care găzduia biserica reformată de pe terenul unde se află tabăra.

"Terenul acesta ar fi rămas un teren agricol dacă nu se intervenea, iar clădirea în care se află parohia se prăbușea", îşi aminteşte Kovacs Sandor, protop reformat.

În cadrul taberei participanții învăță cum să recicleze responsabil și să se bucure de ceea ce le oferă natura.

"Se vede că se gândesc și eu sper că ceea ce face noi aici cu ei când vor merge acasă ei vor pune și în practică aceste lucruri", spune Zsombor Ilonczai, coordonator spiritual.

Unică în țară, tabăra ecologică a fost construită cu bani europeni, printr-un proiect de cooperare transfrontalieră român-maghiar. Valoarea totală a fost de 724 de mii de euro, dintre care 355 de mii au fost alocați taberei.

Prețul pentru o vacanță petrecută în tabăra ecologică e unul modic. Pentru o săptămână de cazare, în care este inclusă masa de prânz și cina se plătește doar 130 de lei de persoană.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves