Sari la conținut

Suspiciunile de fraudă la Bacalaureatul de la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei, anchetate de o comisie de la Ministerul Educaţiei

Membrii comisiei de control de la Bucureşti au sosit la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean în jurul orei 9. Au început imediat să vizioneze înegistrările camerelor de supraveghere amplasate în cele 14 săli unde a avut loc Bacalaureatul la Colegiul "Unirea" din Ştei. Au constatat că în patru nu au fost probleme.

"În celelalte 10 săli se vede că elevii colaborează între ei, au fițuici, de multe ori și asistenții se fac că nu-l văd sau chiar îl văd și se întorc", susţine Hajnal Kery, președinta Comisiei Judeţene de Bacalaureat Bihor.

Câteva ore mai târziu au fost chemaţi în faţa comisiei şi diriginţii elevilor din Ştei. Unii dintre ei au venit chiar de la ştrand ca să-i identifice pe liceenii din imagini. Ajunşi la Oradea au aflat cu surprindere că nu mai e nevoie de ei.

"Nici nu ne-au băgat în seamă. O zis să plecăm că ei (membrii comisiei - n.n.) și-au rezolvat treburile", spune un diriginte. "Marea majoritate sunt copii buni. Nu mă surprinde ce s-a întâmplat, pentru că așa se întâmplă peste tot - și nu vreau să spun mai multe."


"Şeful comisiei de Bacalaureat din cadrul colegiului din Ștei a dat timp de mai multe ore explicații în fața membrilor corpului de control a ministrului Educației, la Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Acesta a fost și confruntat cu imaginiile surprinse de camerele de supraveghere, însă surse din cadrul anchetei spun că această investigaţiei va dura și mâine, pentru că vorbim de 42 de ore de imagini", a aflat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.

Ancheta declanşată în acest caz are consecinţe negative asupra întregii şcolii, spune conducerea colegiului.

"Fiind centru de examen, chiar dacă nu sunt elevii numai ai noștri, ci și ai celor de la "Avram Iancu" se va zice "La Colegiul Tehnic Unirea s-a întâmplat". Sigur că imediat se atașează această emblemă de noi și sigur chiar nu face plăcere, pentru că numai câte răspunsuri va trebui să dau părinților. E chiar perioada de înscriere", susţine Ioan Mateiaș, directorul Colegiului Tehnic Unirea din Ștei.

Comisia de control de la Ministerul Educaţiei a sosit la Oradea după ce un corector a sesizat faptul că 42 de lucrări la matematică provenite de la Colegiul Tehnic "Unirea" sunt aproape identice.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Tiberiu Catrișcău, Florin Lucuța