Sari la conținut

Sute de persoane au stat la coadă, la APM Bihor, ca să-și depună dosarul pentru programul Casa Verde

Reluat după cinci ani, programul Casa Verde îi pune pe români la cozi. La Oradea, sute de persoane s-au aşezat la rând luni dimineaţă, ca să îşi depună dosarele la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Graba solicitanţilor s-a lovit însă de birocraţie: doar doi funcţionari sunt autorizaţi să le preia cererile. Asta înseamnă că o persoană poate aştepta chiar şi câteva zile până să îi fie preluate actele.

Cele aproximativ 400 de persoane care au venit la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor au format o coadă uriașă, care a ocupat și o parte dintr-un drum de acces.

"Încă de la primele ore ale dimineţii sute de oameni s-au aşezat la coadă în faţa sediului APM Bihor pentru a se înscrie în programul Casa Verde", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Cele mai multe dintre persoanele venite să-și depună dosarul au fost nemulţumite de ritmul lent în care sunt preluate actele. Prelucrarea documentelor pentru un singur solicitant durează chiar și un sfert de oră și doar doi funcționari introduc datele în baza națională.

"Aceste persoane au primit acel user şi parolă, ele sunt singurele care pot să completeze în acest sistem", a explicat Adriana Calapod, directorul APM Bihor.

"Ar trebui să se mişte mai repede sau să ne dea răspuns dacă suntem acceptaţi sau nu."

"Eu aş propune să o facă electronic să dea numere la fiecare electronic şi atunci ar fi depunerea mai uşoară."

Alţii se plâng că oficiile de cadastru au decis să actualizeze sitemul informatic de eliberare a cărţilor funciare abia săptămâna viitoare. Din acest motiv, ridicările de documente necesare pentru dosar sunt blocate.

Prin programul Casa Verde, solicitanții din Bihor au la dispoziție 1.715.000 de lei pentru achiziționarea de sisteme de încălzire regenerabile.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă