Sari la conținut

Trafic cu medicamente post-transplant. O reţea din Maramureş a decontat lunar reţete fictive de zeci de mii de lei

Percheziţiile DIICOT au avut loc în cursul acestei zile, în judeţele Maramureş, Cluj şi Alba. Procurorii încearcă să destructureze o reţea de trafic de medicamente pentru persoane înscrise în programul naţional de transplant.

"Le-au indus în eroare pretinzând în mod mincinos că lucrează în cadrul unor companii de distribuire a medicamentelor de uz uman și că au posibilitatea să le procure în condiții avantajoase medicamentele de care au nevoie, la prețuri mult reduse față de cele oficiale", spune Mihaela Porime, procuror șef DIICOT.

Capii reţelei cereau bolnavilor reţetele şi cardurile de sănătate, după care cumpărau medicamentele "la negru", la preţuri mult mai mici decât cele ale pieței. În acelaşi timp, pe baza reţetelor eliberate de medicii specialişti, medicamentele erau eliberate fictiv într-o farmacie din centrul oraşului Baia Mare, pentru a fi decontate apoi la CAS Maramureş.

Conform procurorilor DIICOT, reţeaua intra lunar în posesia unor reţete în valoare de până la 30 de mii de lei. Nu cheltuia mai mult de 20% din această sumă pentru procurarea medicamentelor. Diferenţa era împărţită între membrii reţelei.

"Chiar în aceste momente au loc percheziţii în farmacia din spatele meu. Procurorii DIICOT verifică actele contabile, împreună cu poliţiştii şi inspectorii ANAF. Interesant este că în ultimii doi ani membrii reţelei nu s-au sfiit să-şi desfăşoare activitatea infracţională la mai puţin de 50 de metri de sediul IPJ Maramureş", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Statul cheltuie anual aproape 21 de mii de lei pentru cei aproape 3500 de pacienţi care au suferit un transplant. Tratamentul include şi medicamentele, pentru care bolnavii nu trebuie să achite niciun leu.

"Medicația pentru pacienții transplantați este obținută din centrele de transplant, respectiv Centrul de Transplant Renal din Cluj și București, Institutul Clinic Fundeni, cu avizul Agenției Naționale de Transplant. Pacienții merg cu aceste referate la medicii lor nefrologi sau gastroenternologi care îi urmăresc în teritoriu, unde se prescrie această medicație de imunosupresie obligatoriu de a fi luată și care este gratuită", a explicat spune Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant în Bihor

Joi membrii reţelei vor fi aduşi la sediul DIICOT Maramureş pentru audieri.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa