Via ferrata și rafting, oferta de aventuri în Munții Apuseni

Data actualizării: Data publicării:
via ferrata6

Iubitorii de aventură și cățărări pe munte au la dispoziție, începând din acest weekend, un nou traseu de via ferrata amenajat pe stâncile din comuna Șuncuiuș, județul Bihor. În aceeași zonă, curajoșii pot face rafting pe Crișul Repede sau pot vizita peșteri și se pot relaxa la soare pe o plajă amenajată de proprietarii unei pensiuni.

Una din cele mai încântătoare experiențe de pe munte este noul traseu de via ferrata din Munții Pădurea Craiului din Bihor. Amatorii, iubitorii de aventură, dar și cățărătorii profesioniști se pot bucura de la înălțime de frumusețea zonei.

„Pentru începători, aceasta este lonja de asigurare pentru un traseu de via ferrata. De ce sunt două? Pentru că întotdeauna turistul se ține de treptele de pe traseul de via ferrata și scoate efectiv o carabinieră, o pune mai sus, peste asigurare, și ulterior pe a doua”, a explicat Sebastian Lascu, de la clubul Cassio Montana.

„Dincolo de efortul depus pentru a urca pe via ferrata, odată ce ați ajuns la înălțime puteți admira Defileul Crișului Repede, Munții Pădurea Craiului din comuna Șuncuiuș, județul Bihor. Traseul vă permite, de asemenea, să faceți scurte opriri pentru a vă odihni și pentru a face fotografii care vor rămâne o amintire plăcută din aventura de pe munte”, spune Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

via ferrata12
via ferrata12

Întins pe lungime de 150 de metri de cablu, traseul de via ferrata se poate parcurge în maximum o oră și jumătate și are trei grade de dificultate, în funcție de condiția fizică și curajul fiecărui turist.

„A fost o experiență frumoasă! Frica a fost pe măsură, dar cu puțină mobilitate și cu ajutorul instructorilor, ghizilor care ne-au ajutat a fost, pot să zic, floare la ureche”, recunoaşte un căţărător.

„E un traseu extraordinar, îți oferă o priveliște superbă. Dificultatea lui mi se pare această porțiune antrenantă, ai nevoie de o condiție fizică. Celelalte cred că sunt o plimbare pe o creastă de munte, pe o brână, în așa fel încât să poți să admiri priveliștea”, consideră Gabi Bonaciu, ghid Aventura Trekking.

„Traseul are dificultate medie, e a doua scală de dificultate pornind de la cel mai ușor traseu de Via Ferrata și există asigurări, există cele mai bune măsuri de siguranță pentru toți turiștii”, a precizat Răzvan Paută, președintele clubului Cassio Montana.

Tot în Șuncuiuș turiștii se pot aventura pe râul Crișul Repede cu bărcile de rafting.

rafting6
rafting6

„Echipamentul care se folosește la aceste activități este foarte important, atât echipamentul de colectiv, cât și cel individual, cel individual de protecție: cască, vestă, echipament de neopren”, a explicat Istvan Pinter, directorul Salvamont Bihor.

O urcare pe via ferrata Montana Șuncuiuș costă 80 de lei cu ghid și echipament, iar o tură de rafting costă în jur de 100 de lei pe persoană.

În zonă turiștii mai pot vizita peșteri sau se pot relaxa pe șezlong pe o plajă amenajată de proprietarii unei pensiuni.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri