3.000 de oameni, fără apă potabilă

Data publicării:
statie apa


„Nu e niciodată să nu fie urată, uite ce urată e. Și am văzut că ați pus degetul, cum e acolo? Aici îi mală (n.r. - tulbure) cum rămane după apă, așa rămane, uite. Mai facem și mancare așa și tot”, povestește o localnică.

De când s-a stricat staţia de epurare a apei, oamenii din Turnu Ruieni se descurcă cum pot. Unii au de străbătut 3-4 kilometri până la cea mai apropiată fântână, fără să aibă certitudinea că apa de acolo e potabilă.

„Cum e bună rea, așa o folosim. Bună, rea. E toată mală, vine mizerie pe ea ca ogașul ăsta care merge pe marginea drumului”, adaugă un alt localnic.

„Păi la robinet nu poți să o bei, nu poți să o bei să speli să faci lucrui din astea... mașinile le cam strică care au mașini de spălat”, spune o săteancă.

Oamenii mai au şi varianta să cumpere apa, însă cei mai mulţi nu îşi permit.

„La robinet, da, cu siguranţă nu se poate folosi ...vedeți sunt vitrinele permanent pline cu apă pentru cei care își permit”, explică Florica Pelj, administrator magazin.

„[Și la magazin cu prețul?] Cat e… Cine mai știe, alta e mai scumpă, alta e mai ieftină, dar la robinet e murdară nu se poate folosi. [Și aveți bani, în comună au oamenii bani în comună?] Trebuie să aibă cand e vorba de apă de băut trebuie bani”, adaugă un alt locuitor din zonă.

Primarul susține că ploile din ultimele zile au distrus stația în care e filtrată apa.

„Ne-a distrus captarea, iar  acum apa tulbure ajunge și la robinet. [E potabilă?] Nu e potabilă. Nu se poate bea din cauza distrugerii care a fost în zonă. Trei mii , trei mii cinici sute de persoane din toate satele... toate sunt afectate pentru că asta este singura captare pe care o avem pentru toată comuna”, explică Mihai Mărulescu, primarul comunei Turnu Ruieni.

Problema a ajuns și la urechile inspectorilor DSP, care spun însă că problema e mai veche, iar apa nu a mai fost de mult verificată.

„Comuna Turnu Ruieni care acum înțeleg afectata rețeau a de apă potabilă mai ales în urma ploii abundente din ultimele zile, nu are autorizație primăria Turnu Ruieni pentru a funcționa. Cam 2 - 3 ani de când Primăria Turnu Ruieni nu a venit să se pună la punct”, adaugă Daniel Botgros, purtătorul de cuvant al DSP Caraș-Severin.

Reprezentanții primăriei din Turnu Ruieni susțin că au nevoie de 100 de mii de lei pentru a repara stația de captare a apei distrusă. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri