Activiştii Roşia Montană, cu straie negre, coroane și lumânări, la Timișoara. In memoriam, Certeju de Sus 1971

Data publicării:
comemorare Certej la Timisoara 05
comemorare Certej la Timisoara 01
comemorare Certej la Timisoara 01


Peste 20 de activişti dintre cei care se împotrivesc exploatării cu cianuri de la Roşia Montană au purtat negru, au depus două coroane şi au aprins lumânări chiar în faţa Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului. Tinerii au dorit să atragă atenţia că istoria ar putea să se repete la Roşia Montană şi chiar la Certej, având în vedere că se doreşte reluarea exploatărilor în zonă, tot cu cianuri.

În 2012, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timiş a emis un aviz favorabil reluării exploatărilor de la Certej, aviz care a fost ulterior anulat, iar directorul instituției, din perioada respectivă, a fost demis. Acum, procesul se află pe rol, însă o hotărâre se tot amână.

În 1971, digul iazului de decantare de la Certeju de Sus a cedat, iar cei care au fost în cale nu au avut nicio şansă. Locuințele au fost spulberate, localnicii au pierit, iar întreg ecosistemul a fost afectat. Acum, singura speranţă e ca istoria să nu se repete, nici la Certej, nici la Roşia Montană, spun activiștii.

Reporter: Ioana Sapianu
Operator: Alin Lungu
Editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri