Sari la conținut

Aeronave la sol din cauza vântului. Decolările şi aterizările au fost oprite pe aeroportul din Timişoara

Vântul a început să bată cu putere încă de aseară la Timişoara, când cursa de la Bruxelles a fost deviată pentru a ateriza pe aeroportul din Cluj-Napoca. Dimineaţa, vântul s-a înteţit, iar piloţii au decis că e prea riscant să decoleze. Aproape întreaga pistă a Aeroportului Traian Vuia din Timişoara a fost acoperită cu o pojghiţă de gheaţă, astfel că toate avioanele au fost ţinute astăzi la sol.

Chiar dacă utilajele au lucrat încontinuu la deszăpezire, pista a fost aproape imposibil de curăţat din cauza vântului care spulbera zapada.

Oamenii care ar fi trebuit să plece încă de dimineaţă spre Italia, Anglia sau Germania au fost debusolaţi când au văzut că toate zborurile sunt anulate. În căutare de explicaţii au format cozi la punctele de lucru din aeroport ale companiilor aeriene: ”S-au anulat toate zborurile astăzi, şi noi suntem păţiţi ca sute de oameni, şi aşteptăm”, - Unde trebuia să plecaţi? ”La Milano trebuia să ajungem, deci la Bergamo, şi să ajungem azi în Milano, bineînţeles că avem rezervări de hotel, tot pregătit, am amânat pentru mâine”, ”Habar nu am. Deci stăm la un rând aici, habar nu avem ce se întâmplă”, - Când trebuia să plecaţi? ”Dimineaţă la şapte”, - V-a încurcat? ”Da, pentru că mâine lucrez şi sunt probleme”, ”Mâine dimineaţă eu, fiecare în funcţie de opţiunea pe care o are”, - Unde trebuia să plecaţi? ”Eu la Milano, la Bergamo şi acum merg la Treviso”, - Şi de acolo? ”Iau trenul”.

Companiile aeriene le-au asigurat transportul spre alte aeroporturi celor care au dorit să plece astăzi spre destinaţia aleasă. Iar cei care au ales să aştepte, au primit un voucher cu care au putut să-şi cumpere alimente.

”Siguranţa este mai importantă decât confortul. Deci ei pot să aştepte un nou zbor, pot să decoleze de la Budapesta sau să aştepte mâine, poimâine, când se decolează spre acele destinaţii sau pot într-adevăr să-şi recupereze banii”, ne-a declarat Dan Idolu, directorul Aeroportului Internaţional „Traian Vuia" din Timişoara.

Zece curse au fost anulate şi alte trei întârziate sau deviate spre alte aeroporturi din ţară.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche