Sari la conținut

Afaceri cu cereale, în vizorul anchetatorilor

Cu un tată contabil la IAS, Cristian Popa a intrat de tânăr în lumea afacerilor cu cereale și, spun anchetatorii, a înțeles repede cum se fac jocurile murdare. După patru ani de monitorizări, oamenii legii au descins astăzi la șase adrese din județul Timiș.

„După mai multe ore de percheziții procurorii și polițiștii au descoperit că omenii de afacerii se foloseau de interpuși din Serbia ca să păcălească statul român” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Anchetatorii spun că rețeaua condusă de Cristian Popa, cumpăra porumb de la producători și elibera facturile pe firme fantomă, cerea deducerea de TVA pentru ca apoi firmele să intre insolvență. Ofițerii SRI au descoperit că unele documente erau înregistrate pe societăţi comerciale din Serbia pentru ca poliștiii să le piardă urma.

„Percheziţii sunt la societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice ele se efectuează într-un dosar care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni privind infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție”, precizează Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

„Cel supranumit regele grânelor din Banat locuiește într-o vilă la apoximativ 10 kilometri de Timișoara și are în garaj două mașini de lux, un Porcshe și un Bentley” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Țăranii de la care se cumpărau cerealele îl plâng acum pe cel supranumit regele grânelor din Banat.

„Și l-a lut Poliția? Săracul... păcat”, spune o vecină.

„Eu știu că se ocupă cu cerealele. Știu că îi respectă, îi plătește și de sărbători dă pachete”, povestește un alt localnic.

Cinci persoane acuzate de evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat, printre care și Cristian Popa, sunt audiate la sediul DNA Timișoara.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Șoșdean