Arad: nămol gratuit, bun ca îngrăşământ natural, însă fără căutare

Data publicării:
namol prima

Gheorghe Iancu este unul dintre primii doi agricultori din judeţul Arad care deja au testat noul îngrăşământ. Deşi rezutatele sunt încă în faza de evaluare, există semne că nămolul ar fi folositor: ”S-a observat o mai mare vigurozitate a plantelor în timpul vegetaţiei, o rezistenţă mai bună la anumite boli, nu s-a constatat aşa frecvenţă mare la boli”.



Cu toate că pot beneficia de un îngrăşământ gratuit şi pot face astfel economii de până la 30% la îngrăşămintele chimice folosite, fermierii nu se înghesuie să încheia înţelegeri cu compania de apă - canal pentru livrarea nămolului: ”Nămolul se poate utiliza pe terenuri agricole pentru culturi de cereale şi culturi secundare”. Întrebăm: Există şi riscuri? ”Există şi riscuri, dar dacă se respectă toate prevederile legale acestea sunt eliminate”, spune Iulian Iancu, consultant de mediu.



Înainte să livreze nămolul agricultorilor, compania de apă - canal trebuie să obţină avize atât în ceea ce priveşte calitatea acestuia, cât şi a terenului pe care urmează să fie împrăştiat. Toate aceste demersuri complică însă şi mai mult procedurile şi îi îndepărtează pe fermieri.

Dalia Bociort, de la Biroul de mediu - calitate al Companiei de apă Arad, ne spune: ”Urmează să se încheie acordul de colaborare cu alţi fermieri, de fapt deunăzi s-a încheiat încă un acord de colaborare pentru care urmează să se solicite către OSPA elaborarea unui studiu pentru 200 de hectare”.

O altă problemă o reprezintă si lipsa utilajelor. Compania de apă - canal din Arad dispune în acest moment de un singur tractor şi o singură maşină de împrăştiat nămol, mult prea puţin în eventualitatea în care solicitările din partea ferimierilor ar creşte.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri