Campanie de prevenție și diagnosticare a hepatitei C

Data publicării:
hepatiata

Fără să provoace vreun simptom până în stadii avansate, hepatita C este unul dintre dușmanii invizibili ai sănătății. Pacientul infectat cu acest virus poate să nu-și dea seama de pericol până când e prea târziu. Ultimele statistici arată că aproape 3,5% dintre români suferă de această boală. O campanie națională de testare gratuită începe luni, și la Timișoara, iar în total, maximum 50.000 de persoane din toată țara vor putea beneficia de aceasta.

Din 30 de persoane pe care le vedem pe stradă, poate într-o plimbare, unul suferă de hepatita C și e posibil să nici nu știe. 2,5% din populația din vestul țării are virusul hepatic, potrivit datelor de la Societatea română de gastroenterologie și hepatologie. Peste 10.000 de persoane din această parte a țării se vor putea testa gratuit, începând de luni, în Policlinica Spitalului Județean din Timișoara.

"Acești pacienți sunt complet asimtomatici și ni se întâmplă din păcate și acum că îi găsim în stadiul de ciroză hepatică. Și-au făcut, nu și-au făcut analizele, s-au găsit la un moment dat niște transaminaze ușor crescute și au zis că lasă, că bei, că ești gras ș.a.m.d., nu l-au băgat în seamă și nu au fost testați pentru această infecție. De luni începând, din data de 18, începând cu ora 9 dimineața, la camera 17 în Policlinica Spitalului Județean vor fi două persoane care să îi testeze", explică Roxana Șirli - Clinica de Gastroenterologie.

Dacă rezultatul testului arată prezența virusului hepatic, urmează tratamentul, care față de acum unul sau două decenii a evoluat mult.

"În 12 săptămâni, cu o tabletă pe zi, cu efecte adverse aproape 0, nu cred că mai știu vreun tratament care să fie așa de ușor de administrat, nu încurci tabletele, zilele. 3cutii de 28 de tablete pe care dacă le-ai terminat ar trebui să termini tratamentul și cu o șansă mare de vindecare. Sigur, se verifică dacă ai scăpat de virus", continuă Ioan Sporea - șeful Clinicii de Gastroenterologie.

La nivel mondial, cifrele arată dramatic. Între 350.000 și 500.000 de persoane își pierd viața din cauza diagnosticării tardive a virusului hepatic.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Anda Adam a filmat de la etajul 28 furtuna din Dubai și străzile inundate pe care oamenii și-au abandonat...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...