Sari la conținut

Competiția cățeilor. Peste 1.500 de câini din 150 de rase s-au întrecut într-un concurs, la Arad

Adrian este din Arad şi a venit la concursul găzduit în oraşul său, împreună cu Bujor, un ciobănesc carpatin de un an şi jumătate. Este al doilea concurs la care participă şi speră să obţină un premiu, deşi nu şi-au făcut un scop din asta.- Care e diferenţa între un câine premiat şi un câine care nu participă la astfel de concursuri? ”Nu cred că e foarte mare diferenţă. Depinde de disponibilitatea proprietarului... cât are timp să se ducă la expoziţii sau îşi dedică pentru aşa ceva”.

La fel ca Adrian, peste 1.000 de crescători din toată lumea au venit în acest sfârşit de săptămână plini de speranţe la concursul de la Arad. Din fericire pentru ei, majoritatea nu au plecat acasă cu mâna goală: - De unde sunteţi? ”Din Suedia”, - Cum v-a mers concursul până acum? ”Am câştigat două titluri de campion şi mai vreau unul”, - Vă place să veniţi în România? ”Da, sigur. Asta nu este prima oară!”, ”Sunt din Israel şi am venit cu o cățelușă din rasa Klein Spitz”,

- Cum a mers concursul până acum pentru tine? ”Minunat! Am intrat în grupul celor mai buni ieri. Campioni ai României şi câştigător al premiului Transilvania”, - Ce înseamnă pentru un câine să câştige un premiu? Este important acest lucru pentru câine sau mai mult pentru stăpân? ”Cred că este mult mai important pentru stăpân, desigur! Câinele nu are habar de asta!”.

Organizatorii evenimentului, Asociaţia Chinologică Română, filiala Arad, au fost mulţumiţi de cum a decurs competiţia şi mai ales de numărul mare de participanți străini. ”La ora actuală putem să spunem că am întrecut poate Ungaria chiar, care are vechime de peste 100 ani şi care ne-a ajutat foarte mult să repornim chinologia română, şi cu care facem concurenţă în orice moment deja, fiindcă noi suntem desigur puşi foarte bine la punct la ora actuală şi dorim să creştem în continuare”, susține Gheorghe Schill, oraganizator.

Concursul de frumuseţe şi dresaj de la Arad este organizat cu regularitate încă din anii '70. A câştigat în amploare mai ales în ultimii 10 ani de când organizatorii au găsit sprijin din partea autorităţilor locale şi a sponsorilor.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristi Kovacs
Editor web: Călin Țenche