Crimele din timpul Revoluției din 1989 nu se prescriu. Condamnări sunt însă foarte puține 

Data publicării:
revolutie prima

Adrian Kali avea 21 de ani în 1989. Era student și a fost împușcat în plină stradă. Crede că acum istoria se poate rescrie, în sensul că vinovații ar putea fi în final pedepsiți: ”Făceam parte dintr-un grup de oameni care încercau să meargă spre Miliție să îi elibereze pe cei arestați. Pe podul Decebal ne-a așteptat un cordon de militari care a deschis focul asupra noastră. Acolo, pe pod, au murit cinci oameni, 32 au fost răniți, inclusiv eu. Am luat două gloanțe”.

 

Şi Virgil Hossu îşi doreşte condamnarea vinovaților. ”La nivel județului - orașului Timișoara au fost peste 100 de crime, 114-115 crime, în orașul Timișoara peste 390 și ceva de răniți și condamnări avem foarte puține”.

Și totuși, niciunul dintre revoluționari nu crede că aceasta a fost ultima luptă. ”În mod cert vor fi și alte tentative, pentru că toți cei care au condus sistemul și au fost în rândurile doi ale partidului comunist încă se află în fruntea unor instituții”, ne spune Virgil Hossu.

 

”10.000 de oameni au format sistemul represiv în România. Toți cei care ne-au obligat la muncă patriotică, ne-au obligat să tăcem, să nu fugim, cei care ne-au hotărât soarta, toți trebuie să răspundă”, afirmă Adrian Kali.

Pe lângă anchetarea și condamnarea celor vinovați de crimele din dosarul Revoluției, decizia judecătorilor e valabilă și în cazul mineriadelor din anii '90.

reporter: G. Ernst/S. Covlea
operator: C. Pîrlogea/G. Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri