Sari la conținut

De la furtunul cu apă, la pensulă și șevalet 

Atunci când nu este trimis în misiuni sau nu salvează vieți, Andrei Moga pictează. Este absolvent al Facultății de Arte, iar în cei 10 ani de când e pompier a învățat că adrenalina și stresul unei  acțiuni contracronometru are un leac. Iar acesta este pictura, inspirată de inundaţii sau incendii.

Atunci când lasă furtunul cu apă și ia pensula, din mâna pompierului ies adevărate opere de artă, care sunt expuse timp de o luna la bastionul Theresia din Timișoara.

„Chiar şi după 10 ani încă avem emoţii, încă adrenalina la o intervenţie îşi pune impactul asupra noastră. Iar eu, eu mi-o manifest prin artă, prin pctură. Lucrând în ture, în zilele libere îmi aştern o pânză, îmi transpun sentimentele”, recunoaște Andrei Moga, pompierul pictor.

Alături de Andrei stau atât colegii, care se regăsesc în picturile lui, cât şi prietenii care îi susţin talentul.

„Mă bucur să văd şi latura creativă a lui Andrei. Îi doresc mult suscces în continuare şi sper să ne arate cât mai multe din experienţele sale”, spune o prietenă.

Zeci de persoane au trecut pragul expozitiei de la Timisoara. Oamenii, pasionati de arta sau simpli privitori, recunosc ca tablourile pompierului i-au transpus direct in mijlocul interventiilor

Am înţeles că a fost foarte influenţat de meseria pe care o are, de pompier. Asta e special, tematica”, adaugă un timișorean prezent la vernisaj.

„Lucrările în care reprezintă focul, păduri arse, sunt foarte bune”, este de părere un alt vizitator al expoziției.

Prețul unei lucrări realizate de pompierul din Timișoara este estimat la 100 de euro.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Șoșdean