Gărâna - Woodstock-ul de România

Data publicării:
Stanley Clarke

Cel mai important eveniment open-air de jazz din această parte a Europei s-a încheiat duminică la Garâna, judeţul Caraş-Severin.

 

21 de trupe, trei cu premii Grammy în vitrină, au urcat pe cele trei scene amenajate în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce şi în Biserica Veche. Ceea ce în urmă cu 18 ani a început ca un jam session între prieteni în Hanul La Răscruce a ajuns în 2015 un festival care a pus deja România şi această mică localitate din Carpaţii vestici pe harta jazzului european şi mondial.

"Vă mulţumim că aţi venit şi sperăm că nu aţi îngheţat de tot" - au fost cuvintele cu care Paweł  Kaczmarczyk, în seara de sâmbătă, a descris cel mai bine starea de spirit a spectatorilor. Obişnuiţi cu ploaie aproape la fiecare ediţie, cei mai mulţi dintre cei care au fost anul acesta la festivalul de la Gărâna au fost de-a dreptul derutaţi de soarele care s-a încăpăţânat să înfrunte norii de-a lungul celor patru zile. Doar că cele 29 de grade din timpul zilei se transformau în 5-6 după miezul nopţii, aşa că singura şansă de a rezista au fost rândurile de haine în plus şi ceaiurile calde din timpul concertelor.

 

 

Poiana Lupului a fost aproape plină în cele patru zile ale festivalului, în special sâmbătă, când pe scenă au urcat Renaud Garcia-Fons, Sebastian Spanache Trio, Biréli Lagrène Gypsy Project şi Stanley Clarke Quartet. Ultimul a făcut o atmosferă de zile mari, care a ridicat publicul în picioare de nenumărate ori, iar seara s-a încheiat după 3 noaptea, în aplauzele fanilor, care nu s-ar mai fi dus la culcare.

Cunoscut ca un adevărat fenomen cultural, festivalul de la Gărâna nu a adus doar muzică, ci şi lansări de carte şi expoziţii de arte plastice.

Gărâna Jazz Festival este un eveniment organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat din Timișoara, "patronată" de Marius Giura, sufletul acestei mişcări. De-a lungul timpului, festivalul a atras artişti de primă mână din toată lumea, cum ar fi Andy Sheppard, Joey DeFrancesco Marius Neset, Stian Westerhus sau Mircea Tiberian.

 
Reporter: Bogdan Băcilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri