Sari la conținut

Interzis bicicletelor, liber pentru microbuze


„Sunt biciclistă, prietenul meu este biciclist şi vrem să avem voie peste tot în Timişoara. Şi atunci cum ţi se pare că voi nu aveţi voie, dar minibusurile vor avea voie? O să ieşim la un protest ceva, să ne cerem drepturile”, spune o timișoreancă.

„E cam illogic ceea ce-şi doreşte. Părerea mea este că dacă vrea să promoveze turismul într-un oraş care candidează pentru Capitală Europeană ar putea să le introducă în alte zone, unde este ceva de văzut”, adaugă un alt localnic.

„E în ton cu logica domnului primar... normal că e pe dos”, admite un alt timișorean.

Autorităţile au recurs la această soluţie după ce, anul trecut, Registrul Auto Român le-a transmis că cele două microbuze electrice nu pot fi înmatriculate în România. Problema ar fi lipsa centurilor de siguranţă.

Este stupid că acest tip de vehicule în Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene, sunt înmatriculate. Noi am circulat cu ele la început când erau cu număr de înmatriculare în Ungaria. Şi nu pot fi înmatriculate în România. Nu permit normele RAR-ului. Nu ştiu, sunt nişte ciudăţenii din acestea absurde”, explică Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Anul trecut, tariful perceput pentru o călătorie prin oraş era de 10 lei. În condiţiile în care microbuzele vor circula doar prin zona pietonală, autorităţile nu s-au hotărât încă asupra tarifului.

reporter: Caterina Ledrer

operator: Dan Petcu