Sari la conținut

"Jos Ceaușescu! Libertate!”. Președintele ales Klaus Iohannis, la manifestările dedicate Revoluției, la Timişoara

16 decembrie este ziua în care, în urmă cu 25 de ani, sute de oameni s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Sfânta Maria pentru a se opune unui ordin de evacuare a pastorului Laszlo Tokes. Acolo, un tânăr a oprit un tramvai și a strigat: "Jos Ceaușescu". Alţi oameni l-au urmat, strigând "Libertate".

Mișcările de protest s-au extins în tot oraşul. Spre seară au avut loc primele ciocniri cu forțele de Miliție și Securitate. În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, zeci de oameni au fost bătuţi şi arestaţi.

Astăzi, evenimentele din Decembrie 1989 sunt marcate la Timişoara printr-o serie de manifestări. La ora 15, are loc şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara dedicată comemorarii a 25 de ani de la Revoluţia Română. De la ora 17,30 va avea loc o procesiune cu torţe şi lumânari din locul de unde a început Revoluţia, casa pastorului László Tökés, până la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde vor fi depuse lumânări şi candele pe treptele lăcașului de cult, în memoria tinerilor ucişi în Revoluţie. Seara, de la ora 20, vor fi aprinse candele în Piaţa Victoriei, iar la ora 23,45 va fi oficiată o liturghie la Biserica Martirilor din Timişoara.

Redactor: Carolina Voin
Editor web: Călin Țenche