"Moartea căprioarei" se rescrie la Arad. Prejudiciul creat fondului de vânătoare se ridică la aproape 30.000 de euro

Data publicării:
caprioare

”Ieri, în timpul patrulării pe fondul 9 Rovine, aici am găsit căprioarele decedate. Erau în număr de nouă bucăţi, dintre care cinci masculi şi patru femele”. Atât reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare, cât şi vânătorii care au găsit căprioarele pe câmp spun că nu poate fi vorba de braconaj şi că, cel mai probabil, căprioarele au mâncat ceva otrăvuri pentru rozătoare. Un răspuns precis în acest sens va veni abia odată cu buletinul de analiză ce va fi întocmit de laboratorul DSVSA din Timişoara, singurul din regiune autorizat să facă astfel de analize.

”Noi am necropsiat cinci dintre ele, nu am văzut urme de cartuş sau de glonţ, că ar fi fost împuşcate, suspicionăm o intoxicaţie”, spune Viorel Agud, director DSVSA Arad.

”Ele au murit din cauza unor intoxicaţii!”, - Aşa arătau? Nu erau împuşcate sau ceva? ”Nu, nu erau urme de împuşcături sau alte lovituri exterioare”, afirmă Iosif Hlatki, paznic la fondul de vânătoare Pecica.

”În urmă cu trei ani, tot în judeţul Arad, la doar câţiva zeci de kilometri de locul în care ne aflăm acum, au fost găsite mai bine de 200 de căprioare moarte. S-a stabilit ulterior că acestea au fost otrăvite, dar nimeni nu a fost pedepsit pentru moartea lor”, precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Agricultorii din apropierea locului în care au fost găsite acum căprioarele moarte infirmă însă teoria otrăvirii:

”În zonă, precis, eu n-am văzut pe nimeni să otrăvească şoarecii, că acuma nu sunt probleme, într-adevăr, cum au fost anul trecut. Anul trecut au fost probleme foarte mari cu şoarecii şi anul ăsta deja, din fericire, nu”,
- Aţi auzit că anul ăsta au otrăvit oamenii câmpurile? ”Nu. Nu prea”.

Estimările Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor arată că prejudiciul creat fondului de vânătoare prin moartea celor nouă căprioare se ridică la aproape 30 de mii de euro, în condiţiile în care o singură căprioară este evaluată între 3 şi 5 mii de euro.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri