Pui de fermă... ca la țară. Un antreprenor din Timișoara își propune să investească în 100 ferme

Data publicării:
pui

Pentru a crește astfel de pui, denumiți și pui rustici, este nevoie de câteva condiții speciale. În primul rând, de o hală de cel puțin 200 metri pătrați, dotată cu un sistem automat de hrănire și de adăpare, dar și de reglare a temperaturii și de ventilație. Cerințele sunt deja îndeplinite de o fermă din Caraș-Severin, care a fost populată aseară cu 2.700 de pui de o zi.

”Până la vârsta de patru săptămâni, puii vor crește pe hală, iar după patru săptămâni vor avea acces și în exterior, pentru a putea consuma iarbă și să fie crescuți mai ca la țară, natural cum ar veni”, spune Dan Vasiloiu, fermier.

Spre deosebire de puii crescuți în sistem industrial, puii rustici vor avea o perioadă aproape dublă de dezvoltare, adică de 60 de zile. Pentru a se apropia cât mai mult de puii crescuți la țară sau la curte ei vor avea ocazia să stea atât într-un spațiu închis cât și în exterior.

Ideea de a aduce puii rustici în România îi aparține lui Horia Cardoș, un antreprenor din Timișoara, care deține și cel mai mare lanț de magazine agricole din țară. Omul de afaceri a văzut un astfel de sistem implementat în Franța și vrea ca în următorii doi ani să investească în aproape 100 astfel de ferme. În total, 10 milioane de lei.

”Aproximativ 30% din consumul de carne de pasăre în Franța este din produse obținute în genul acesta, mai aproape de tradițional. Am vorbit cu oamenii din acel sistem, am vizitat fermele, am avut multe de învățat și foarte multe lucruri din cele pe care încercăm să le aplicăm aici, provin din experiența lor de aproape 50 de ani. Oamenii devin mai conștienți și nu mai pun pe masă orice li se servește pe rafturile supermaketurilor”, precizează Horia Cardoș.

Pentru a fi acceptat in proiect, un fermier trebuie să indeplinească o serie de condiții. Trebuie să dețină un adăpost pentru păsări cu o suprafață de minimum 200 mp, izolat și autorizat sanitar-veterinar pentru creșterea păsărilor, care să aibă în jur un teren cu vegetație. Nu în ultimul rând este obligatoriu ca adăpostul să aibă uși laterale pentru ieșirea păsărilor.

Condiții pentru înscrierea fermierilor
- Adăpost 200-400 mp izolat, autorizat sanitar-veterinar pentru creșterea păsărilor
- Teren cu vegetație în jurul adăpostului
- Dotarea adăpostului cu uși laterale de 80 cm înălțime

Programul reprezintă o premieră în România, susține antreprenorul, iar investiția de 10 milioane de lei, se va realiza din fonduri proprii, furnizori și surse bacare. Planurile timișoreanului nu se încheie aici. Vrea să dezvolte ferme asemănătoare si pentru rațe, gâște sau bibilici. Statisticile arata ca anual în România se sacrifică 200 milioane de păsări pentru consum.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri