Sari la conținut
News Alert

Şantier părăsit la jumătatea proiectului

Viitorul corp de spital pediatric ar trebui finalizat până la sfârşitul acestui an. In total, anul trecut lucrarile la Spitalul Turcanu au fost finantate cu 15 milioane de lei, dintre care 10 milioane au fost fonduri de la bugetul local si 5 de la guvern. Iar suma finala ce trebuie investita pentru constructia noului spital de copii se ridica la 40 de milioane de lei.

Aşa arată acum şantierul pentru ridicarea unui nou corp de spital. Structura de rezistenţă este finalizată în proporţie de 90% şi mai trebuie amplasat acoperişul, terminat interiorul şi realizată faţada din piatră. 

„În prezent, pe şantierul noului corp de clădire al Spitalului de Copii nu se lucrează. Nu există niciun muncitor. Şi asta după ce firma constructoare a intrat în insolvenţă şi nu şi-a mai plătit oamenii. Aşa că aceştia au abandonat şantierul” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Angjaţii firmei spun că nu au fost plătitţi de 2 luni şi acum aşteaptă ca societatea să le aprobe demisiile.

Am decis să plec pentru că nu se dau banii la timp, construcţia nu va mai continua. [Acum mai lucrează cineva pe acel şantier?] Nu mai lucrează nimeni. Deocamdată. Poate săptămâna asta va începe foarte puţin, dar nu are cu cine, că oamenii au plecat. Muncim şi bani nu am primit din noiembrie. Avem familie, avem greutăţi, fără bani nu se poate munci. Am găsit alt loc de muncă şi ne-am hotărât să schimbăm locul de muncă să trăim şi noi. ăAm îneles că mai sunteţi angajaţi la ei]. Păi, pentru că nu vor să ne lase să terminăm lucrarea, dar bani nu ştiu când primim”, povestește un muncitor, sub protecția anonimatului.

Am încercat să luăm legătura cu firma de construcţii. Din păcate, nici la secretariat şi nici pe telefonul mobil nu a răpuns nimeni. Constructorul a dat explicaţii beneficiarului lucrării.

„S-a stabilit că lucrările vor fi duse la bun sfârşit. Săptămâna asta se va termina nivelul cinci şi se va turna cofragul pentru nivelul 6. Promisiunea a fost că lucrările vor fi duse la bun sfârşit de firma care a câştigat licitaţia, inclusiv achiziţiile vor merge mai departe pentru că deja sunt făcute comenzi pentru centrala termică şi partea tehnică care va fi pe acoperiş”, explică Ovidiu Adam, managerul Spitalului de Copii Timişoara.

Construirea noului corp de spital costă aproximativ 40 de milioane de lei. Până acum au fost investiţi 15 milioane de lei, din care 5 au venit de la bugetul central. Ministerul Sănătăţii promite că va trimite și restul banilor.

„Promisiunea domnului Săndesc (n.r. secretar de stat în Ministerul Sănătăţii) a fost că vor fi alocări de bani şi către Spitalul de Copii Louis Ţurcanu, aşa cum s-a făcut şi anul tecut, cele 5 milioane”, spune și președintele CJ Timiș, Titu Bojin.

Beneficiarii finali ai proiectului sunt micuţii pacienţi şi părinţii acestora.

„Important este ca prematurii să nu se mai plimbe peste drum şi personalul de aici cu copii să meragă în policlinică sau în chirurgie, când plouă, ninge. [Cum vi se pare că evaluează şantierul?]Păi până acum a mers bine, dar nu ştiu dacă mai începe”, spune un timișorean.

„Este foarte important. Este nevoie de spaţiu şi este cel mai bun spital din zonă, din vest”, adaugă un altul.

Lucrările trebuie finalizate până în toamna acestui an, însă autorităţile spun că ar putea fi prelungite până la sfârșitul lui 2016.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu