Scara, liantul spre civilizaţie. Patru sate din Caraş - Severin sunt aproape izolate de lume

Data publicării:
scara

”Această scară este singura punte de legătură cu civilizația. Ea este formată din zeci de trepte din lemn înfipte în calcarele Munților Cernei”, spune Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Încărcat cu bagaje pline cu pâine și alte alimente, Avram Cionca pornește cu încredere pe drumul pe care îl parcurge aproape zilnic. Destinația - satul Ineleț, unul din cele patru sate din vârful Munților Cernei.

Odată urcată scara, mai trebuie escaladat muntele. Iar pe poteca șerpuită găseşti la tot pasul mesaje religioase și locuri în care oamenii se opresc să își mai tragă sufletul: ”Acolo deasupra e biserica. Aici sus unde se vede. Și de la biserică până la școală mai sunt vreo 300-400 de metri”.

Școala este dotată cu patru panouri solare care alimentează inclusiv calculatoarele folosite de cei trei copii care invață aici. În Ineleț găsim şi câteva case răsfirate în care locuiesc vreo 20 de oameni.

”Sunt gospodari și fiecare se gospodărește. Deci își pune tot ce are nevoie. Porumb, cartofi, ceapă, morcovi”, spune Avram Cionca, localnic. Există și o biserică, dar stă închisă pentru că preotul vine de câteva ori pe an. Poștașul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată.

”Dacă te îmbolnăvești te duci la drum și te duci la medic. Păi și dacă omul e foarte bolnav cum coboară pe acolo? Și pe pari coboară omul să îl scape cu viață. Fac pari așa... Și îl pun pe pari și îl cobori. Eu cam de mult nu am coborât că sunt cam bolnav”, spune un localnic.

”Încercăm să îi aprovizionăm toamna. Diferiti comercianți vin aici cu microbuzele. Oamenii vin isi cumpara alimentele le urca cu caii, numai așa se poate urca și se aprovizionează până la primăvara”, ne-a declarat Nicolae Novăcescu, primarul din comuna Cornereva.

Ineleț, Scărișoara, Cracu Mare și Țațu sunt cele mai izolate sate din județul Caraș-Severin. În total, aici trăiesc aproximativ de 100 de oameni.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri