Soluția în cazul stăvilarului din Piața 700 din Timișoara: va fi expus într-o piațetă publică

Data publicării:
Propunere 3.1

E cea mai complexă dintre cele trei propuneri înaintate experților, constând în păstrarea unei bune părţi din stăvilar. Pe scurt, presupune demontarea stăvilarului, scoaterea acesteia din stratul de apă freatică, aplicarea unor proceduri de conservare a materialelor componente, remontarea stăvilarului și expunerea sa în viitoarea piaţetă publică ce se va forma în faţa complexului de birouri.



”Soluția de valorificare a vestigiilor și integrarea lor într-un proiect arhitectural nou, ce va crea un fragment muzeal în aer liber, este unică în România și în linie cu practica internațională”, anunță cei de la complexului de birouri.

 

Au început demersurile de contactare a firmelor autorizate de către Ministerul Culturii în vederea realizării lucrărilor. Acestea vor avea loc sub directa supraveghere a arheologilor de la Muzeul Banatului.

Vestigiile au fost descoperite cu ocazia lucrărilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri ce se va ridica în Piaţa 700 din Timișoara. Stăvilarul a fost folosit  de către administraţia habsburgică, în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea. El avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Era construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn. 

UPDATE. Reacții la PDL în urma după ce City Business Centre a anunțat ce va face cu stăvilarul descoperit în Piața 700

Simion Moșiu, consilier local, a afirmat în cadrul conferinței de presă organizate azi la PDL: ”E un viol legalizat al orașului nostru!” Și concluzia lui - ecluza ar trebui să rămână pe loc nu se poate mută: ”Nu e o statuie ecluza!”

Arhitectul Valentin Luca a adăugat: ”Suntem in fata unei catastrofe urbane. Este primul oras din România după '89 în care un monument este pus după blocuri, ar fi o blasfemie la adresa înaintașilor nostri habsburgici să distrugem asta! În arhitectură nu exista nu pot, ci numai nu vreau. Sper ca dl primar Robu să mă audă, să faca un schimb de terenuri, de ce să facă un bloc pe ecluză, când poate muta construcția blocului! Fac un apel la autorități să salveze ecluza Timișoarei! Să aibă curajul, să dea piept cu investitorul și să îi dea alt teren”.

Reporter: Sorina Covlea
Editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri