Sari la conținut

Suspecți ajutați de vameși să fugă din țară


„De ce v-au ridicat? Ce v-au întrebat oameni legii ? Obişnuiaţi să Luaţi mită?”

În zori, 25 de poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de către procurorii DIICOT.

„Anchetatorii spun că poliţiştii primeau sume de bani ca să sprijine reţelele de contrabandişti şi chiar îi ajutau pe urmariţii international să iasa din ţară” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Suspecţii nu refuzau nimic, aceştia luau mită de la 20 de lei până la 2.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, modul de operare era foarte bine pus la punct şi totul se făcea cu acordul şefilor de tură şi chiar a şefului de la punctul de trecere.

„De ce v-au adus? Aţi luat mită? Aţi făcut contrabandă? Nu, eu nu aveam atribuţi de control. Eram şeful punctului, nu am interacţionat absolut cu nimeni, nu știu, o să vedem”.

„De ce v-au adus? Aţi luat mită? Aţi luat parte la contrabandă?”

„Banii erau colectați de către fiecare agent de poliție, în funcție de spețele pe care le obțineau în tura de serviciu, după care erau împărțiți cu șefii ierarhici superiori, care aveau un rol important în împărțirea acestora pe posturile-cheie din punctul de trecere al frontierei. S-au constatat, de asemenea, activități de contrabandă cu obiecte de lux - ceasuri Rolex, de exemplu - care erau aduse în România fără plata taxelor vamale, tot cu sprijinul lucrătorilor de poliție”, a explicat Alex Florenţa, procuror şef DIICOT Timişoara.

Activitatea în vamă a fost complet blocată până la orele prânzului.

Rău, se circulă foarte rău. Românilor le place circul. Circ, numai circ. Am stat o oră”, spune un șofer.

„Cum se circulă?! Cum se fură... mai bine, nu auziţi ce spune la radio, că de asta stăm aici? [De cât timp aşteptaţi?[ De jumătate de oră”, adaugă un alt șofer.

În urmă cu şase ani anchetatorii făceau alte precheziţii la Vama Moraviţa. Acuzaţiile vizau atunci şpăgi de peste 80.000 euro şi un prejudiciu adus statului prin contrabandă de aproximativ 3,3 milioane euro. De atunci şi până acum, aşa cum reiese din referatul procurorilor, nu s-a schimbat decât modul de operare al poliţiştilor de la frontieră.

Reporteri: Vlad Ungar, Mihaela Crețu

Operatori: Mihai Pop, Adrian Ionescu