Palatul Dicasterial, una dintre cele mai impunătoare clădiri din vestul României, a devenit o atracție pentru mii de turiști

Data actualizării: Data publicării:
palat dicasterial

O vizită prin centrul Timișoarei ne poartă negreșit pe lângă una dintre cele mai impunătoare clădiri din orașul de pe Bega - Palatul Dicasterial. Construit după Revoluția din 1848, imobilul monument istoric a servit de-a lungul timpului administrației locale, a fost locul în care se produceau havanele bănățene, iar în prezent, spațiul este "patronat" de zeița Themis, cea care poartă balanța dreptății. Palatul Dicasterial este astăzi sediul Tribunalului Timiș, al Curții de Apel Timișoara și al Judecătoriei Timișoara. 

În 1849, pe harta lumii apărea provincia Banatul Timișean și Voivodina Sârbească, o regiune aflată sub tutela Imperiului Habsburgic. Noua provincie, a cărei capitală era Timișoara, avea nevoie de un sediu pentru Parlament și pentru guvernator. În 1855, începea construirea clădirii care astăzi este Palatul Dicasterial.

”Doar 5 ani, așa am citit că a durat, doar 5 ani, o construcție în timp record, începută chiar după Revoluția din 1848-1849. Scopul acestei clădiri a fost total diferit, trebuia să fie Parlamentul Micii Republici înființată aici după Revoluția de la 1848. Interesant că nu a funcționat niciodată ca Parlament, Palatul Baroc a fost folosit în acest sens, iar după ce a fost terminat, fiind așa mare și impozant, a fost folosit ca o clădire administrativă”, povestește Ludovic Satmari, ghid turistic.

Se spune că Palatul Dicasterial are tot atâtea ferestre câte zile are anul.  Palatul Dicasterial este admirat de sute de turiști în fiecare zi.

”Ne aflăm pentru prima dată aici. Am vorbit cu un prieten din Europa și i-am spus că vrem să venim în România. Și el ne-a sugerat să venim prima dată la Timișoara.  (reporter: Cum vi se pare clădirea din spatele dvs?) Una dintre cele mai mari din oraș. Este o clădire impresionantă, mare. E interesant ce ne povestea ghidul nostru, că are 365 de ferestre, dar nu le vom număra”, a spus un turist.

”Este foarte frumos, e diferit de tot ce am mai văzut până acum. Dar are nevoie de mult timp pentru restaurare. Mă gândesc că în 10 ani începând de astăzi, va fi foarte diferit. (reporter: Când vă întoarceți acasă, ce le veți spune prietenilor despre Timișoara, este un oraș care merită văzut?) Da, centrul și orașul vechi sunt foarte frumoase”, a declarat un alt turist.

Palatul Dicasterial din Timișoara este astăzi sediul mai multor instituții ale justiției, printre care Tribunalul Timiș, Curtea de Apel și Judecătoria Timișoara, dar şi Parchetele acestora.

”Am putea denumi acest palat Dicasterial un palat al dreptății practic concitadinii noștri când intră în acest templu al dreptății, în Sala Pașilor Pierduți cum se numește, deși nu sunt pași pierduți, cred că au această semnificație și importanță a acestei clădiri într-adevăr monumentale, istorice este o denumire mai veche, se trage de la semnificația că Justiția poate decide oricum, este legată la ochi. De aceea și semnificația de pași pierduți, pentru că nu ști zeița Themis, a dreptății și justiției, unde te va duce”, a declarat judecător Marian Bratiș, vicepreședintele Curții de Apel Timișoara.

 Palatul Dicasterial din Timișoara se întinde pe o suprafață de 29 de mii de metri pătrați, dintre care 23 de mii sunt utilizați astăzi de Curtea de Apel Timișoara. Clădirea, situată în apropierea de Piaţa Unirii, poate fi admirată doar din exterior.

reporter: Alexandra Marian/ operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri