Sari la conținut

Premieră medicală, la Timișoara

Viața unei fetițe a fost salvată grație efortului unei echipe de medici de la Timișoara. Specialiștii secției de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal din oraș au reușit în premieră națională să intervină cu succes în cazul unei paciente însărcinate. Practic, medicii i-au ancorat uterul cu clipsuri speciale, fară de care sarcina nu putea fi dusă la termen. Intervenția a fost cu atât mai importantă cu cât în literatura de specialitate internațională a mai fost consemnat un singur caz similar, tratat de o echipă de specialiști din Japonia.

Este explicația procedurii medicale, realizată în premieră națională, la Timișoara, de o echipă de specialiști de la Spitalul Municipal. Așa a putut veni pe lume o fetiță perfect sănătoasă.

„Este minunea nostră, Miron Clara Beatrice. 10 zile avem, suntem liniștite, dormim, mâncăm. La început nu am știut ce să fac, cum să reacționez dar având în vedere discuțiile cu domnii doctori, am primit încredere”, explică Patricia Miron, pacienta.

Intervenția a avut loc în luna mai a acestui an, când sarcina avea numai 13 săptămâni.

„Situația noastră a fost total particulară. Nu am știut cum să procedăm pentru că literatura de specialitate consemnează un singur caz efectuat în 1999. Efectuând alte operații care le facem în afara sarcinii, similare, ne-am gândit că ar trebui mai ales că mama noatră și-a dorit foarte mult să păstreze sarcina, să oferim o tehnică minim invazivă”, susține prof. univ. Dr. Dorin Grigoraș, medic în cadrul Maternității Odobescu Timișoara.

Intervenția a fost efectuată laparoscopic ceea ce a dus la o recuperare rapidă a pacientei.

„Are dezavantajul de a necesita abilități crescute în chirurgia laparoscopică. Ne bucurăm că avem infrastructura necesară în spital pentru a realiza acest tip de intervenții. Prolaps înseamnă, cum să spun, coborârea uterului în vagin”, completează Laurențiu Pirtea medic, Maternitatea Odobescu Timișoara.

Clara Beatrice a avut 3 kg la naștere și este un copil perfect sănătos. Procedura medicală prin care i-a fost salvată viața va fi publicată la nivel internațional, pentru a fi preluată de specialiștii din toată lumea.