Sari la conținut

Uliţă în loc de drum judeţean, la Beclean

Drumul judeţean 109 care face legătura între mai multe sate din judeţul Braşov, a rămas prins în istorie. Şi asta pentru că de 20 de ani nu a fost asfaltat, iar localnici preferă să meargă la oraş cu bicilcleta decât să isi strice maşinile. Desi Consiliul Judeţean l-a pus pe lista de drumuri care trebuie reparate inca din luna martie, abia acum doua utilaje au inceput sa niveleze gropile. Cat despre asfaltare, anul acesta e greu de crezut. 

Drumul judeţean 109 care face legătura între satele din comuna Beclean nu a văzut asfalt în ultimii 20 de ani, iar gropile le dau mari bătăi de cap locuitorilor.

"Drumul judeţean care duce în satul Luţa, are o lungime de trei kilometri. Doar o porţiune de aproximativ 100 de metri din acest drum a fost asfaltată şi asta pentru că această porţiune face legătură cu Drumul Naţional 1", Ruxandra Morar, reporter Digi24. 

Nu doar cei care locuiesc în sat au de suferit, ci şi muncitorii care lucrează la o staţie de betonare din zonă.

"Plin de gropi şi se merge încet. Acuma totuşi bine că e afară o temperatură şi nu se ridică praful, în rest e dezastru", localnic.

Localnicii preferă să ocolească pe un alt drum ca să ajungă la Făgăraş atunci când au treabă, chiar dacă petrec în maşină chiar şi cu 30 de minute mai mult.

"Am 64 de ani şi eu mor şi nu văd drum aici. Cu bicicleta când mă duc în Beclean la primărie, te doare sufletul, nu ai ce ocoli, tot e groapă de groapă. Doamne fereşte de un foc, că au fost cazuri din astea, nu poate să vină maşina plină cu apă fără probleme, nu poate ca să ajungă într-un timp scurt", localnic.

"Foarte proaste, mai proaste de atât nu se poate, adică între sate, că acum de aici până în Voievodeni e asfalt. Dar până în Luţa şi din Luţa până în Beclean..şi ăsta e un drum principal. Dacă drumul ăsta era o circulaţie bună şi lumea se deplasa mai uşor la Făgăraş", localnic.

Primăria din Beclean a cerut în repetate rânduri Consiliului Judeţean Braşov, în administrarea căruia se află drumul, reabilitarea lui. După lungi inistenţe, administraţia judeteană a luat şi primele măsuri, cu toate că nici în acest an, localnicii nu vor merge pe um drum asfaltat.

"Am făcut demersuri în scris către Consiliul Judeţean şi ni s-a spus că se va face o scarificare şi o amenajare cu autogrederul, o pietruire. De cât timp încercaţi să reparaţi acest drum? Din iulie de când sunt primar şi dinainte ca şi consilier",  Claudiu Mutrescu, primar comuna Beclean. 

"Săptămâna viitoare se va intra acolo cu scarificare. E drum pietruit. Avem în vedere a în viitor acel drum să fie asfaltat pentru că pietruirile acestea mănâncă bani, facem iarna primăvara, după iarnă trebuie să venim din nou", Adrian Gabor - vicepreşedinte CJ Braşov 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov vor ca abia anul viitor să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea a 150 de kilometri de drumuri judeţene, printre care se află şi drumul de la Luţa.

Reporteri: Ruxandra Morar, Sorin Secli
Operatori: Robert Piticu, Alexandru Apetroae