Care sunt metodele imagistice folosite pentru investigarea creierului

Data publicării:
dr adrian dijmarescu
Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie - imagistică medicală.

Investigațiile imagistice tot mai performante fac posibile rezultate spectaculoase în tratamentul afecțiunilor craniocerebrale. Diverse afecțiuni pot fi diagnosticate cu mult înainte ca ele să producă simptome. Despre imagistica pentru afectiunile creiereului discutăm cu dr. Adrian Dijmărescu, medic primar Radiologie - imagistică medicală.

Leziunile de la nivel cerebral, multe dintre ele cu posibile urmări severe, pot fi descoperite rapid cu ajutorul unor investigații de imagistică medicală. Una dintre cele mai performante investigații de acest fel este imagistica prin rezonanță magnetică (examenul RMN), care furnizează imagini de înaltă rezoluție ale structurilor anatomice, cu detalii care nu pot fi observate prin alte metode. Cele mai avansate echipamente RMN sunt cele cu puterea de 3 Tesla, care pot identifica inclusiv leziuni foarte mici, iar timpul de examinare este semnificativ redus. Cu ajutorul examenului RMN pot fi descoperite tumori cerebrale, hematoame, hemoragii sau inflamații, dar și anomalii ale circulației sângelui la nivel cerebral.

O altă investigație imagistică avansată indicată pentru diagnosticul afecțiunilor cerebrale este tomografia computerizată. Aceasta folosește raze X pentru a identifica și localiza rapid și precis tumori, cheaguri de sânge, metastaze cerebrale, diferite leziuni, dar și semnele unui accident vascular cerebral (AVC). Pentru că oferă o imagine tridimensională a structurilor anatomice analizate, examenul CT este realizat inclusiv în regim de urgență, în cazul unei suspiciuni de AVC.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri