Ce sunt polipii colonici

Data publicării:
dr madalina ilie
Conf. dr. Mădălina Ilie, medic primar Gastroenterologie

Cancerul de colon afectează, de obicei, adulții de vârstă mai înaintată, dar boala poate surveni oricând. Inițial, se manifestă ca un polip benign pe peretele interior al colonului. Ce sunt acești polipi și cum pot fi îndepărtați, discutăm cu conferentiar dr. Mădălina Ilie, medic primar Gastroenterologie.

Polipii colonici sunt mici excrescențe care se formează la nivelul mucoasei colonice, care pot evolua în timp spre cancer colorectal. Deseori, aceștia nu se manifestă prin semne sau simptome, dar pot fi descoperiți de medicul gastroenterolog prin colonoscopie (endoscopia digestivă inferioară). După ce boala este diagnosticată, polipii colonici trebuie monitorizați până când se va decide îndepărtarea lor prin intervenție chirurgicală.

Apariția unui număr considerabil de polipi colonici, cu risc mare de malignizare, definește polipoza colonică. Cunoscută și sub numele de polipoză adenomatoasă familială, aceasta este o afecțiune rară, ereditară, cauzată de o mutație genetică. Majoritatea oamenilor moștenesc gena de la un părinte, însă, în 25–30 % dintre cazuri, mutația apare spontan.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri