Canalul Dunăre - Marea Neagră, subiect de reportaj la CNN

Data publicării:
canal dunare base cnn

Cu acest prilej, celebra realizatoare Becky Anderson a prezentat un material în emisiunea The Gateway, despre portul Constanţa, dar vor urma şi altele, ca cel despre uzina Dacia de la Mioveni.

 „Un convoi de șase barje navighează pe Canalul Dunăre-Marea Neagră transportând grâne și fier vechi din Ungaria”, așa începe reportajul CNN depre această axă fluvială.

 „Ne-a luat șapte zile să ajungem aici din Ungaria. Fierul este pentru Turcia sau Cipru, grânele sunt pentru Israel sau țări arabe... Toată această încărcătură trebuie să ajungă în portul Constanța”, spune căpitanul Costică Jireghie.

 Jurnaliștii de la CNN prezintă Canalul Dunăre - Marea Neagră și importanța sa strategică pentru transportul fluvial și maritim din Europa, pentru ieșirea României la mare, în timp ce Constanța este cel mai mare port maritim și comercial al țării. Potrivit ziariștilor americani, „acest canal joacă un rol imens”, fiind construit „pentru a face mai scurtă și mai rapidă axa fluvială până la portul Rotterdam de la Marea Nordului”.

 „Din 2.300 de kilometri ai Dunării, 1.075 aparțin României. Noi investim deja în Dunăre mai mult de 300 de milioane de euro, utilizând bani europeni. Și vom continua. Este vital nu numai pentru Uniunea Europeană, dar și pentru România”, a explicat președintele României, Traian Băsescu, pentru CNN.

 CNN amintește că, deși traficul pe canal a crescut continuu în ultimii ani, ajungând la un record de 31 de milioane de tone în 2012. Chiar și așa, suma reprezintă doar o treime din capacitatea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri