Americanii trimit în România o întreagă brigadă de luptă. Ce trupe ale SUA vor fi prezente în restul Europei

Data actualizării: Data publicării:
Soldat american privește la mai multe elicoptere Black Hawk care zboară deasupra sa în cadrul unui exercițiu miiltar
Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România. Foto: Profimedia Images

SUA vor trimite în România o întreagă brigadă de luptă, în urma deciziei de creștere a prezenței militare americane în țara noastră și în regiunea Mării Negre, anunțată de președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid. Brigada va opera din România prin rotația permanentă a trupelor. SUA mai au o brigadă similară de tancuri în Polonia. În acest fel, Pentagonul va dispune în estul Europei de două astfel de brigăzi de luptă, se arată într-o analiză a publicației Stars and Stripes.

Concomitent, Statele Unite vor adăuga noi unități de apărare antiaeriană în Germania și Italia, vor înființa o garnizoană permanentă în Polonia și vor desfășura noi nave de război la bazele NATO din Spania, după cum a anunțat Joe Biden.

„Aceste forțe, prima prezență permanentă a trupelor americane pe flancul estic al NATO, vor spori capacitatea noastră de comandă și control”, a anunțat Pentagonul într-un comunicat de presă preluat de Stars and Stripes.

Armata SUA își va mări efectivele și în regiunea baltică, unde vor fi desfășurate avioane de luptă, blindate, sisteme antiaeriene și forțe de operațiuni specaiel, conform Casei Albe.

În Germania, Statele Unite vor dispune de un cartier general al unei brigăzi de artilerie antiaeriană, un batalion de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, un cartier general al unui batalionu de sprijin logistic și un cartier general al unei brigăzii de geniu – în total 625 de militari, conform Pentagonului. De asemenea, În Italia va fi înființată o baterie de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, care va avea în componență 65 de militari.

La baza NATO de la Rota, Spania, SUA vor suplimenta numărul de distrugătoare US Navy de la patru la șase.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat zilele trecute că Alianța va mări de la 40.000 la 300.000 numărul de militari ai Forței de Reacție Rapidă a Alianței Nord-Atlantice

Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat președintele american Joe Biden.

„În Polonia vom stabili un cartier general al Corpului V de Armată, pentru a consolida interoperabilitatea SUA - NATO pe tot flancul estic. Vom menține o brigadă suplimentară prin rotație, adică 3.000 de soldați și alți 2.000 de membri ai personalului militar cu cartierul general în România. Vom crește deplasările prin rotație în Țările Baltice”, a spus președintele american Joe Biden.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri