Live Text Ucraina acuză Rusia că a bombardat centrala nucleară Pivdennoukrainsk. 146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium

Data actualizării: Data publicării:
izium groapa comuna
146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium. Foto: Profimedia
Din articol
146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium Armata ucraineană a eliberat încă o localitate din Lugansk Un angajat OSCE, condamnat la 13 ani de închisoare de separatiștii pro-ruși Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă armata ucraineană va încerca să recupereze Crimeea anexată „Ordinul 222”. Putin îl copiază pe Stalin. Rușii care se retrag din fața ucrainenilor vor fi împușcați de „detașamente de blocare” Kremlinul califică drept „minciuni” descoperirea a sute de cadavre la Izium Imagini apocaliptice din Bakhmut. Orașul este distrus de bombardamente. Rușii ar folosi drone iraniene Cum a arătat planificarea operațională a ucrainenilor în Herson și Harkov. „Ucrainenii au preluat inițiativa în acest război” Rusia și China au decis să își aprofundeze cooperarea militară Rusia spune că este pregătită pentru discuții privind un schimb de prizonieri cu SUA Scenariu: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare a armatei ucrainene din țări NATO, inclusiv din România (NYT) „Nu ne vor invada, nu-i așa?”. Rușii din Belgorod, lângă Ucraina, se tem că războiul ar putea să treacă granița și să ajungă la ei Armata Ucraineană anunță oficial că a trecut râul Oskil, pe Frontul de Est Ucraina acuză Rusia că a bombardat situl centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk Ministerul britanic al Apărării: Aviația rusă pierde tot mai multe avioane în Ucraina și rămâne în continuare incapabilă să asigure superioritatea aeriană

Incapacitatea Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană deasupra Ucrainei rămâne unul dintre cei mai importanți factori ai vulnerabilităților demonstrate de armata rusă în războiul din Ucraina. Până în prezent, în cele aproape 7 luni de conflict, rușii au pierdut 55 de avioane de luptă, dintre care patru doar în ultimele 10 zile, conform unei analize a ministerului britanic al Apărării.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

146 de cadavre exhumate până acum din groapa comună de la Izium

ACTUALIZARE 20:35 Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din groapa comună descoperită în apropiere de oraşul Izium, în estul Ucrainei, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că se crede că circa 450 de cadavre ar fi îngropate în acest sit dintr-o pădure de la periferia oraşului Izium, care a fost recent recucerit de forţele ucrainene în timpul unei contraofensive în regiunea Harkov.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, a spus că printre cadavrele exhumate se află şi două ale unor copii.

„Unii dintre morţi prezintă semne de moarte violentă. Există cadavre cu mâinile legate şi urme de tortură. De asemenea, s-a descoperit că decedaţii prezintă răni de explozibili, şrapnele şi de înjunghiere”, a postat Sinegubov pe Telegram.

Experţi în medicină legală, îmbrăcaţi în costume albe de protecţie, lucrează metodic de mai multe zile pentru a exhuma şi identifica cadavrele, ale căror morminte erau marcate cu cruci subţiri din lemn.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile Ucrainei drept „minciuni”.

Anterior, localnicii au declarat că unele dintre mormintele din pădure erau ale unor oameni care au murit într-o lovitură aeriană rusească.

Armata ucraineană a eliberat încă o localitate din Lugansk

ACTUALIZARE 20.15 Forțele ucrainene au eliberat încă o localitate din regiunea Lugansk, afirmă un oficial militar, citat de CNN.

Satul Bilohorivka din regiunea Lugansk se află acum în întregime sub control ucrainean, potrivit unei postări pe Telegram a lui Serghei Haidai, șeful administrației militare din Lugansk.

Haidai le-a cerut ucrainenilor să aibă răbdare cu operațiunea lor de eliberare a orașelor și satelor din regiunea Luhansk, spunând că se dovedește a fi o operațiune „mult mai dificilă" decât eliberarea Harkovului.

„Va fi o luptă dură pentru fiecare centimetru de pământ din Luhansk", a spus Haidai.

La începutul războiului, forțele ucrainene au oprit ofensiva rusească în Bilohorivka. În luna mai, armata ucraineană a aruncat în aer două poduri de pontoane în apropiere de Bilohorivka, oprindu-i pe rușii care încercau să traverseze râul Siverskii Doneț.

În iulie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că soldații ucraineni „au respins cu competență o altă încercare a rușilor în apropiere de Berestove și Bilohorivka" și că militarii ruși au suferit pierderi și s-au retras.

Un angajat OSCE, condamnat la 13 ani de închisoare de separatiștii pro-ruși

ACTUALIZARE 16:25 Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au condamnat luni la 13 ani de închisoare un angajat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), sub acuzaţia de "înaltă trădare", au informat agenţiile de presă ruse, relatează AFP.

"Judecătorii îl consideră vinovat pe Dmitri Şabanov (...) şi îl condamnă la o pedeapsă de 13 ani de închisoare", a declarat Curtea Supremă a regiunii separatiste Lugansk, citată de agenţia Ria-Novosti.

Închis din aprilie, Şabanov a fost acuzat de autorităţile pro-ruse că a furnizat "informaţii confidenţiale" serviciilor de informaţii străine, inclusiv Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA.

Potrivit autorităţilor separatiste, Şabanov a comis aceste acte de "înaltă trădare" în perioada august 2021 - aprilie 2022 în timp ce lucra ca asistent de securitate al OSCE la baza de patrulare din Stahanavoskaia.

În aprilie, Ministerul Securităţii de Stat din Lugansk a declarat că i-a arestat pe Şabanov şi un alt angajat al OSCE din regiune, Mihail Petrov.

Săptămâna trecută, OSCE a condamnat "fără echivoc" acuzaţiile împotriva celor doi angajaţi, denunţând "aşa-numitele 'proceduri judiciare' total inacceptabile". "Sunt reţinuţi în mod nejustificat pe baza unor acuzaţii false", a denunţat organizaţia într-un comunicat, cerând eliberarea lor imediată.

Misiunea locală a OSCE, desfăşurată în zona de conflict din 2014 pentru a încerca să reducă tensiunile, a părăsit cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, notează Agerpres.

Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă armata ucraineană va încerca să recupereze Crimeea anexată

ACTUALIZARE 16:20 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia va da un „răspuns adecvat” la orice încercare a trupelor ucrainene de a intra pe teritoriu rus, inclusiv în Crimeea anexată, teritoriu care aparține, din punct de vedere juridic, Ucrainei.

„Crimeea este o parte integrantă a Rusiei, așa că orice revendicări asupra teritoriului rusesc vor conduce la un răspuns adevat”, a declarat Peskov, luni, citat de presa de stat de la Moscova.

Declarația lui Peskov vine după ce consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, a vorbit despre faptul că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul controlat de ruși, inclusiv Crimeea.

„Ordinul 222”. Putin îl copiază pe Stalin. Rușii care se retrag din fața ucrainenilor vor fi împușcați de „detașamente de blocare”

ACTUALIZARE 14:35 Serviciile secrete ucrainene susțin că armata lui Putin a reînființat tradiția celebrelor „detașamente de blocare” care au misiunea de a deschide focul în propriii militari care încearcă să se retragă din fața avansului trupelor ucrainene. Așa-numitele „detașamente de blocare” au fost înființate pentru prima oară în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, printr-un ordin emis de fostul dictator sovietic, Iosif Stalin, în timpul bătăliei de la Stalingrad.

Comandanții armatei ruse le-au transmis militarilor din subordine că riscă să fie împușcați pe loc dacă încearcă să-și părăsească „în mod arbitrar” pozițiile, se arată într-un comunicat al serviciilor militare de spionaj ucrainene.

Ordinul a fost dat în contextul luptelor puternice care se dau în acest moment în zona orașului Bakhmut, din regiunea Donețk, unde rușii bombardează pozițiile armatei ucrainene care se luptă pentru controlul orașului.

Citește continuarea AICI

Kremlinul califică drept „minciuni” descoperirea a sute de cadavre la Izium

ACTUALIZARE 13:18 Kremlinul a calificat luni drept minciuniinformaţiile despre descoperirea a sute de cadavre şi a unei gropi comune la Izium în estul Ucrainei, după retragerea forţelor ruse din regiune, informează France Presse şi Reuters.

Asta e o minciună. Desigur, vom susţine adevărul în această poveste, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora forţele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov din Ucraina.

Este acelaşi scenariu ca la Bucea, a notat el, referindu-se la un alt oraş din Ucraina, situat în apropiere de Kiev şi unde forţele ruse au fost acuzate că au comis atrocităţi, acuzaţie respinsă de Moscova.

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 440 de morminte şi o groapă comună au fost descoperite săptămâna trecută în apropiere de Izium, în mijlocul unei păduri de pini de la marginea acestui oraş recucerit de forţele Kievului de la cele ale Moscovei.

De la începutul intervenţiei sale militare în Ucraina, Rusia a negat de mai multe ori că ar fi comis abuzuri, notează Agerpres.

Printre altele, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a asigurat luni că Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, este parte integrantă a teritoriului Rusiei, după ce responsabili ucraineni şi-au repetat dorinţa de a pune capăt ocupaţieiruse. „Oricine vizează teritoriul rus va primi un răspuns adecvat”, a insistat Peskov.

Imagini apocaliptice din Bakhmut. Orașul este distrus de bombardamente. Rușii ar folosi drone iraniene

ACTUALIZARE 13:05 Lupte puternice se dau în orașul Bakhmut, din regiunea Donețk, unde rușii bombardează pozițiile armatei ucrainene care se luptă pentru controlul orașului. Imaginile publicate pe rețelele sociale arată un oraș distrus, cuprins de flăcări. 

Potrivit presei din Ucraina, rușii ar fi folosit dronele iraniene pentru a ataca pozițiile forțelor armate ucrainene. Zona estică a orașului Bakhmut este acum complet distrusă, fiind lovite clădiri civile. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cum a arătat planificarea operațională a ucrainenilor în Herson și Harkov. „Ucrainenii au preluat inițiativa în acest război”

ACTUALIZARE 12:50 Generalul australian Mick Ryan a explicat într-o serie de mesaje pe twitter cum armata rusă pare să fi pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, în timp ce forțele armate ucrainene au acum posibilitatea de a le obliga să efectueze retrageri tactice pe toate fronturile. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Câteva dintre comentariile generalului australian Mick Ryan:

  • Ofensiva ucraineană din nord-estul țării, care a dus la prăbușirea frontului rusesc din Harkov, continuă să exploateze apărarea incoerentă și plină de gafe a armatei ruse. 
  • Mii de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean au fost recuceriți, iar multe orașe au fost eliberate împreună cu locuitorii lor. 
  • Linia de apărare rusească de pe râul Oskil ce trece prin zona de est a regiunii Harkov pare să se prăbușească.
  • Activitățile de inducere în eroare și planificarea operațională au fost esențiale pentru forțele armate ale Kievului în a reuși să ia prin surprindere armata rusă în această nouă fază a războiului.
  • Faptul că au reușit să exploateze această oportunitate arată că Ucraina a avut un plan excelent de a înșela atât forțele rusești regulate, cât și unitățile lor de recunoaștere tactică și supraveghere. 
  • După cum a confirmat recent un interlocutor ucrainean în timpul unei vizite la Kiev, activitățile rusești de cercetare și recunoaștere au fost slabe în estul Ucrainei. În general, a constat în mare parte din acțiuni de „avansare pentru a intra în contact” cu infanteria și forțele blindate, mai degrabă decât prin folosirea unor unități aeriene și de recunoaștere specializate.

Citește continuarea AICI

Rusia și China au decis să își aprofundeze cooperarea militară

ACTUALIZARE 12:00 Rusia şi China au căzut de acord să-şi aprofundeze cooperarea în probleme de apărare, cu accent pe desfăşurarea de exerciţii comune, a declarat luni la Moscova Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

„Părţile au convenit asupra cooperării militare în continuare cu accent pe exerciţii şi patrule comune, precum şi pe întărirea contactelor dintre Statele Majore Generale”, se arată într-un comunicat.

Difuzarea comunicatului are loc în timp ce secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev vizitează China pentru a purta consultări de securitate şi avea întâlniri cu oficiali.

Rusia spune că este pregătită pentru discuții privind un schimb de prizonieri cu SUA

ACTUALIZARE 11:20 Ministerul de Externe al Rusiei a declarat luni că este pregătit pentru discuții privind un schimb de prizonieri pentru eliberarea cetățenilor americani închiși în Rusia, dar că ambasada americană la Moscova „nu își îndeplinește obligațiile oficiale” de a menține dialogul.

Într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat: „Am spus de multe ori că suntem pregătiți pentru negocieri pentru a rezolva soarta cetățenilor americani condamnați în Rusia și a cetățenilor ruși din SUA”.

Scenariu: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare a armatei ucrainene din țări NATO, inclusiv din România (NYT)

ACTUALIZARE 11:01 Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

Biden Hosts the Major Economies Forum on Energy and Climate (MEF)
La Washington există îngrijorarea că Vladimir Putin va încerca o escaladare a conflictului din Ucraina și se fac diverse scenarii Foto: Profimedia Images

„Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre:  bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei - situate în țări NATO precum Polonia și România - care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară”, scrie NYT într-un articol pe tema ezitărilor pe care le are administrația Biden de a furniza Kievului arme mai puternice.

Publicația menționează că a stat de vorbă cu peste 12 oficiali americani cu rang înalt care sunt implicați în strategia administrației de a controla escaladarea războiului și de a calibra următorii pași, pentru a evita declanșarea unui conflict și mai amplu.

Citește continuarea AICI

„Nu ne vor invada, nu-i așa?”. Rușii din Belgorod, lângă Ucraina, se tem că războiul ar putea să treacă granița și să ajungă la ei

ACTUALIZARE 10:50 Războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei de mai bine o jumătate de an a devenit imposibil de ignorat în orașul Belgorod, în sudul Rusiei, la câțiva kilometri de graniță, scrie The Guardian. Soldații ruși care se retrag din calea contra-ofensivei ucrainene au umplut, acum, străzile orașului, iar sirenele aeriene se aud de câteva ori pe zi. Orașul este plin de refugiați, iar la graniță, militarii ruși și cei ucraineni se află la distanță mică unii de ceilalți.

În Belgorod, semnalele războiului și tensiunii sunt la vedere chiar dacă mulți oameni sunt reticenți să creadă că războiul se va întinde și dincolo de granițele Rusiei.

Oleg, proprietar de restaurant în Belgorod, și originar din Harkov, Ucraina, și-a cumpărat deja scânduri în cazul în care va fi nevoie să-și închidă restaurantul și să baricadeze ferestrele. Partenerul său de afaceri, Denis, spune că speră că tensiunile se vor reduce, însă își ia și precauții. „Nu ne așteptăm ca războiul să vină aici, însă trebuie să fim pregătiți”, spune Oleg.

Litera Z la intrarea în orașul rusesc Belgorod
Litera „Z”, simbol al sprijinului pentru invazie, la intrarea în orașul Belgorod. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Armata Ucraineană anunță oficial că a trecut râul Oskil, pe Frontul de Est

ACTUALIZARE 10:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că nu va exista nicio încetare în lupta pentru recâștigarea teritoriului pierdut în fața Rusiei, deoarece Kievul a declarat că trupele sale au înaintat spre malul de est al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație ruse din Donbas.

Trecerea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva Ucrainei în regiunea de nord-est Harkov.

Forțele armate au forțat trecerea râului Oskil. De ieri, Ucraina controlează și malul stâng”, au scris Forțele Armate ucrainene pe Telegram duminică seară. 

Deși nu precizează în ce zonă s-a produs această trecere sau pe ce distanță malul stâng al râului Oskil ar fi controlat de Armata Ucraineană, rapoartele anterioare arătau că străpungerea s-a produs prin două locuri – la Kupiansk, și la Sud-Est de Izium.

Zelenski a promis că va menține presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei la Harkov în această lună.

Ucraina acuză Rusia că a bombardat situl centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk

ACTUALIZARE 10:20 Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat luni Rusia că a bombardat centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul țării, notează Reuters

„În 19 septembrie 2022, la ora locală 00:20, armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk”, a precizat Energoatom într-un mesaj pe Telegram. „O explozie puternică a avut loc la numai 300 de metri de reactoare”, a precizat acesta. 

Potrivit Reuters, este vorba de a doua cea mai mare centrală nucleară a țării. Reactoarele nu au fost avariate și funcționează normal, dar a fost avariată, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie.

Nu a existat o reacție imediată a Rusiei la acuzațiile Ucrainei. Regiunea Nikolaev, unde se află centrala, a fost supusă în ultimele săptămâni unui atac constant cu rachete de către forțele rusești.

Ministerul britanic al Apărării: Aviația rusă pierde tot mai multe avioane în Ucraina și rămâne în continuare incapabilă să asigure superioritatea aeriană

ACTUALIZARE 09:30 „Rusia a pierdut, cel mai probabil, cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile”, se arată în analiza ministerului britanic al Apărării. Astfel, de la începutul războiului, aviația rusă a pierdut 55 de astfel de aparate, conform estimărilor britanice.

Pierderile mari din ultimele zile ar putea fi o dovadă că Forțele Aeriene Ruse sunt dispuse să-și asume riscuri mai mari, în încercarea de a asigura sprijin aerian apropiat forțelor terestre ruse aflate sub presiune avansului trupelor ucrainene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Piloții ruși au un nivel scăzut de conștientizare a situației operaționale; este foarte probabil ca anumite avioane să fi rătăcit deasupra teritoriului inamic (ucrainean) și să fi nimerit în zone cu o apărare antiaeriană densă, în condițiile în care linia frontului se schimbă rapid”, spun britanicii.

Concomitent, războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei de mai bine o jumătate de an a devenit imposibil de ignorat în orașul Belgorod, în sudul Rusiei, la câțiva kilometri de graniță, scrie The Guardian.

Soldații ruși care se retrag din calea contra-ofensivei ucrainene au umplut, acum, străzile orașului, iar sirenele aeriene se aud de câteva ori pe zi. Orașul este plin de refugiați, iar la graniță, militarii ruși și cei ucraineni se află la distanță mică unii de ceilalți.

Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

Unii oficiali și-au exprimat îngrijorarea că Putin, care, pe de altă parte, este supus unei presiuni în creștere pe plan intern, ar putea detona o armă nucleară tactică - poate într-o explozie demonstrativă în Marea Neagră sau în Oceanul Arctic sau pe teritoriul ucrainean, dar nu există nicio dovadă că el deplasează aceste arme sau că pregătește un astfel de atac, spun oficialii.

Editor : M.D.B. | M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri