Black Friday 2022. Cum îi dai seama de ofertele false

Data actualizării: Data publicării:
oameni merg la un magazin cu oferte de black friday
Cum îi dai seama de ofertele false de Black Friday 2022 FOTO: Getty Images

Românii s-au trezit de la prima oră ca să profite de reducerile de Black Friday 2022. O arată comenzile înregistrate de marii retaileri, încă de dimineață. Doar în primele 30 de minute de la debutul campaniei din acest an au fost comandate produse de peste 150 de milioane de lei, la un singur comerciant online. De asemenea, Poliția Română ne face câteva recomandări care ne vor ajuta să depistăm ofertele false de Black Friday. 

Black Friday 2022 are toată atenția românilor când vine vorba de reduceri, dar ar trebui să o aibă și când vine vorba despre ofertele înșelătoare. Poliția Română a transmis mai multe recomandări de care trebuie să țineți cont dacă nu vreți să fiți păcăliți.

Cum să nu fii păcălit de Black Friday 2022

În primul rând, trebuie să fiți atenți la site-urile fictive. Cum vă dați seama care sunt acestea? De obicei nu au multe date de contact, multe site-uri false au doar o adresă de mail, de asemenea puteți găsi în informațiile de pe site multe greșeli gramaticale. Cei care vând produse pe astfel de site-uri cer banii în avans. În acest caz, deși faceți plata, produsele nu mai ajung la voi. Așadar, e bine să faceți cumpărături cu plata ramburs.

Întotdeauna trebuie să verificați site-ul de pe care cumpărați, să faceți cumpărături de pe site-uri pe care le cunoașteți, să verificați recenziile și mereu să păstrați dovada plătilor.

Multe adrese de mail pot fi modificate încât să pară că sunt false. Mai mult, acestea pot conține link-uri care să ascundă pagini false. În acel moment, dacă introduceți date, acestea pot fi furate extrem de ușor.

Cum verificați dacă e un site sigur? Conexiunea trebuie să fie securizată, vă dați seama de acest lucru dacă lângă link-ul site-ului apare pictograma de lacăt.

Nu transmiteți niciodată prin telefon sau laptop informații despre datele bancare sau cele de identitate.

Iar dacă faceți cumpărături de la persoane fizice, cereți mereu factura sau bonul fiscal, dar și garanția produselor pe care le cumpărăți.

Ce cumpără românii de Black Friday 2022

6 din 10 români s-au declarat dornici să cumpere cel puțin un articol de Black Friday 2022, asta deși contextul actual nu este în favoarea lor. 79% sunt îngrijorați de inflație și 64% de costul ridicat al vieții.

Să aruncăm o privire la ce vor românii să cumpere de acest Black Friday. Pe primul loc se află electronicele și electrocasnicele. 58% vor să facă astfel de achiziții. Știm de anii trecuți că aceste categorii de produse sunt cele mai căutate. Se mențin, așadar, în topul alegerilor românilor.

38% au spus că vor cumpăra îmbrăcăminte, încălțăminte și alte articole de fashion, iar 34% produse IT.

80% dintre cumpărători nu au un buget fix, vor vedea ce le place și apoi vor hotărî dacă își permit sau nu să cumpere acel lucru.

Totodată, aproape 9 din 10 români vor cumpără de acest Black Friday online.

Dacă vorbim de rata de retur a comenzilor, aceasta ajunge și la 15% în cazul plăților ramburs. Dacă plata este făcută cu cardul, aceasta se situează între 1 si 3 la sută.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri