Fizica prietenoasă. Un sfert dintre profesori predau materia prin metoda investigației

Data publicării:
fizicapredata

Mai mulți copii de clasa a VII-a de la Şcoala 156 din Bucureşti au avut de construit un compactor ecologic. Profesoara a început ora nu cu formulele scrise pe tablă, ci cu un experiment simplu şi cu întrebări. Astfel, copiii au fost încurajaţi să găsească singuri explicaţiile. Așa vor întelege mai bine şi formulele.

La prima oră a fost un pic mai dificil, mai şocant pentru ei, pentru că erau mai mult timp lăsaţi să gândească, să ofere ei părerile și răspunsurile”, a povestit Daniela Blanariu, profesoară de fizică la Şcoala nr. 156.

Efectul experimentului s-a văzut repede. Elevii au început să facă rapid conexiuni între ce învaţă la şcoală şi viaţa de zi cu zi.

„Poţi să te exprimi liber şi este mult mai bine, pentru că înţelegi mai mult şi te ajută să te dezvolţi în gândire”, a spus o elevă.

„Înainte era altfel. Acum înveţi chestii mult mai interesante şi mai nou, facem şi proiecte”, a spus un elev.

Sunt opinii în spatele cărora se află un sfert dintre profesorii de fizică din România care predau acum prin așa-numita metodă a investigației, în 57 de școli din zece judete. Este un proiect început acum patru ani.

Asta a făcut ca mult mai mulţi elevi să înţeleagă. Dacă procentul era poate 15-20% dintre elevi care puteau urmări şi înţelege, acum trei sferturi dintr-o clasă înţeleg, dar nu numai că înţeleg. A crescut entuziasmul, motivaţia de a studia fizica, li se pare relevant ce fac”, afirmă Cristian Hatu, reprezentant al Societăţii Române de Fizică.

Reprezentanţii Ministerul Educaţiei recunosc eficienţa acestui model de predare şi spun că vor reface programele şcolare pentru a-l prelua. În timp.

Probabil că, nu pot să dau un termen, dar în cinci ani, posibil, practic toţi profesorii de fizică să parcurgă un prim stagiu de formare în deprinderea cu acest nou mod de a preda”, a declarat Sorin Trocaru, inspector de fizică în Ministerul Educației.

Proiectul a costat 70.000 de dolari, bani asiguraţi de iniţiatori şi sponsori. Încă 4.000 de profesori urmează să fie instruiţi, în perioada următoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri