Independenți de la grădiniță. 11.000 de copii români învață după metode alternative

Data publicării:
copii gradinita-1

Ce au în comun prinţii William şi Harry ai Marii Britanii cu scriitorul Gabriel Garcia Marquez, actriţa Helene Hunt şi fondatorul Wikipedia? Cu toţii au beneficiat de o educaţie alternativă încă din primii ani. Şi românii sunt conştienţi de importanța instruirii copiilor lor şi nu se sfiesc să apeleze la metode alternative. 

Dacă în sistemul de stat toţi copiii sunt obligaţi să respecte programul de activităţi, în această grădiniţă din Bucureşti, nimeni nu îi obligă pe copii să facă ceea ce nu vor.

„Dacă nu vrea să participe, nu participă, stă şi observă, învaţă foarte mult şi prin observare, nu e forţat să facă nimic şi totul este prezentat cât mai simplu şi prin joc astfel încât să înţeleagă prin bagajelul lui de cunoştinţe”, explică Magda Voinea, fondator grădiniţă.

Iar dacă v-aţi gândit că abia la şcoală copiii pot învăța geografie, aflaţi că metodele de învăţământ alternativ introduc tot mai multe noţiuni, doar că nu se bazează pe memorare.

În plus, în loc de jucării, micuţii au tot felul de materiale didactice prin care îşi dau seama singuri de anumite concepte, cum ar fi diferenţa dintre lung şi scurt, mare şi mic.

„Majoritatea materialelor de aici au menirea de a dezvolta precizia mişcării, coordonarea, concentrarea la activităţi şi independenţa copilului”, subliniază Erica Turcu, pedagog metodă de învăţământ alternativă.

Nu doar educaţia este importantă în primii ani de viaţă ai copilului, ci şi alimentaţia. De aceea unele grădiniţe oferă şi alternative de alimentaţie bio, bazate pe consumul de crudităţi. „Trebuie să ştii să combini corect alimentele, pentru ca digestia să aibă loc cum trebuie, trebuie să ştii cum să prepari”, spune Magda Voinea, fondator grădiniţă.

Educaţia alternativă însă costă: părinţii trebuie să scoată din buzunar de la 1000 de lei pe lună, în funcţie de grădiniţă sau de şcoală. Peste 11.000 de copii sunt înscrişi în România în sistemul alternativ de învăţământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri