Ministrul educației a decis durata viitoarei vacanțe de iarnă. Anul școlar 2018-2019 începe la 10 septembrie

Data actualizării: Data publicării:
elevi in sala de clasa la scoala_digi24

Ministerul Educaţiei voia să scurteze vacanţa de iarnă a copiilor, de la trei la două săptămâni. Nici copiii, nici dascălii nu au fost de acord cu măsura. Prin urmare, ministrul educației, Valentin Popa, a luat o decizie, miercuri: anul şcolar 2018-2019 va începe în 10 septembrie, iar vacanţa de iarnă va avea o durată de trei săptămâni. Decizia a fost luată în urma consultării cu reprezentanţi ai organizaţiilor de părinţi, ai elevilor, ai sinidcatelor din învăţământ şi ai patronatelor, scrie News.ro.

„Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a organizat miercuri, 7 februarie, o şedinţă a Comisiei de Dialog Social (CDS) în cadrul căreia au fost dezbătute o serie de proiecte ce urmează a fi aprobate în perioada următoare. Principalul subiect aflat pe ordinea de zi a fost draftul ordinului de ministru privind structura anului şcolar 2018-2019. În contextul discuţiilor, au fost prezentate punctele de vedere ale următorilor reprezentanţi în CDS: Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret’”, Confederaţiile patronale CONPIROM, CONCORDIA/ACUE & Hermes/Meridian şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Ascultând argumentele tuturor părţilor, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a decis ca, în anul şcolar 2018-2019, cursurile să înceapă în data de 10 septembrie, iar vacanţa de iarnă să aibă o durată de 3 săptămâni”, anunţă Ministerul Educației într-un comunicat.

Pe agenda şedinţei au mai fost incluse, pentru informare, proiectul metodologiei şi calendarului de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2018-2019 şi proiectul de metodologie de acordare a gradaţiei de merit.

Partenerii sociali ai MEN au fost invitaţi să transmită în decurs de o săptămână observaţii şi propuneri pe marginea celor două documente. Acestea vor fi analizate în comisiile tehnice şi, ulterior, în proxima şedinţă a Comisiei de Dialog Social. 

„Punctele de vedere şi sugestiile care se vor cristaliza în urma acestui demers consultativ vor putea fi incluse în variantele finale ale documentelor anterior menţionate”, precizează MEN.

Consultarea publică iniţiată de predecesorul lui Valentin Popa, Liviu Pop, a relevat în 25 ianuarie că anul şcolar 2018 – 2019 ar trebui să înceapă în 17 septembrie, să aibă 34 de săptămâni şi vacanţă intersemestrială. La acel moment, MEN anunţa că datele rezultate în urma consulătoriii, la care au participat peste 38.000 de persoane, vor fi luate în considerare în procesul de fundamentare şi aprobare a ordinului de ministru privind structura noului an şcolar.

Potrivit MEN,  în ceea ce priveşte data la care ar trebui să înceapă anul şcolar 2018-2019, 76,95% dintre respondenţi, adică 29.423 de persoane dintr-un total de 38.239 de persoane care s-au pronunţat pe acest subiect, au indicat ziua de luni, 17 septembrie 2018. Pentru data de 10 septembrie au optat 17,57%, iar 5,49% au indicat alte variante.

În privinţa vacanţelor şcolare de iarnă şi primăvară/Paşte, opiniile sunt majoritar conturate în favoarea unei perioade de trei săptămâni în ambele cazuri: 71,81%, mai precis 27.463 de persoane (dintr-un total de 38.245), au indicat acest interval ca fiind optim pentru vacanţa de iarnă, respectiv 52,02% - adică 19.835 dintre cei 38.126 de respondenţi – s-au orientat către o vacanţă de primăvară/Paşte cuprinsă între 20 aprilie şi 5 mai 2019.

Citiți și:  Structura anului școlar 2017-2018. Când sunt vacanțele

Profesorii vor mai puține vacanțe pentru elevi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri