Sari la conținut

Profesorul român, colaborator NASA, care a făcut minuni în Qatar

Unii dintre cei mai buni elevi la fizică din lume îi datorează o parte din succesul lor unui dascăl român. Sandu Golcea a reuşit să câştige medalii de bronz, argint şi premii speciale internaţionale cu loturi olimpice din Qatar sau Arabia Saudită. Succesul de peste hotare nu l-a făcut pe dascăl să renunţe la catedra din Timişoara.

De 7 ani încoace, Sandu Golcea, profesor de fizică la Colegiul Național Loga din Timișoara câștigă medalii la concursurile internaţionale cu echipe olimpice din ţările arabe. A pregătit lotul olimpic de fizică al Arabiei Saudite, acum le predă tinerilor fizicieni din Qatar.

Sandu Golcea, profesor de fizică: „În Arabia Saudită programul era extrem de dur, aveam 9 ore efective de predare pe zi, ceea ce însemna practic 12 ore pe zi.

Când ai intrat în clasă, se pornesc camerele de luat vederi și microfoanele, tot ce vorbești, tot ce predai se înregistrează de la un capăt la celălalt."

Munca n-a fost uşoară, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Înainte să fie preluat de profesorul român, lotul de fizică al Arabiei Saudite nu exista în topurile internaționale. Acum e pe locul 30 în lume. Anul trecut, echipa olimpică a Qatarului a câștigat şi ea primele sale medalii din istorie. În ciuda succesului, Sandu Golcea e hotărât să continue să predea şi-acasă, la Timişoara.

Sandu Golcea: „Nu aș renunța pentru nimic în lume pentru că sunt elevii mei, sunt copiii în mijlocul cărora mă simt bine”.

Violeta Craina, directorul adjunct al Colegiului Național C.D. Loga: „Domnul profesor nu are acum să renunțe la noi. Şi a petrecut marte parte din viaţă aici.”

"Chiar avem ce învăța de la dânsul plus că fiind prin foarte multe locuri, întotdeauna are câte ceva să ne povestească."

Profesorul Sandu Golcea este colaborator al NASA și al Agenției Spațiale Europene.